Poslanici jedinstvenom Memorijalnom centru Staro sajmište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 04:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici jedinstvenom Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Poslanici Skupštine Srbije podržali su danas u dosadašnjoj raspravi u parlamentu Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište", ocenivši da je važno negovati kulturu sećanja, naročito, u vreme kada se dešava pokušaj istorijskog revizionizma.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica rekao je da je žalosno što je moralo da protekne više od sedam i po decenija da se na prostoru nekadašnjeg logora "Staro sajmište" formira memorijal posvećen njegovim žrtvama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i svim žrtvama Holokausta, genocida nad srpskim narodom, genocida nad Romima stradalih na teritoriji okupirane Srbije i Nezavisne države Hrvatske.

"Promena odnosa prema svim žrtvama fašističkog okupatora i njegovih domaćih pomagača, odustajanje od višedecenijske politike prikrivanja žrtava, pre svega srpskog naroda doprinelo je donošenju Predloga zakona o Memorijalu 'Staro sajmište'", rekao je Torbica.

On je dodao da se decenijama u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao i u Srbiji, obeležavao uglavnom pomen na borbu protiv fašizma, ali da se na žrtve te ideologije nije mislilo.

Prema njegovim rečima, formiranje memorijalnog centra "Staro sajmište" ima veliki značaj zbog procesa istorijskog revizionizma koji je poslednjih decenija prisutan, ne samo u našem regionu, već i u značajnom delu Evrope i sveta.

Tokom rasprave, Torbica je kazao i da Milan Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju i dodao da bi bilo kakav korak u tom smeru bio uvreda za sve žrtve nacizma.

Opozicioni poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije, Đorđe Vukadinović je takođe podržao predlog zakona.

"Evo jedne tačke oko koje ne bi trebalo da bude razlike među nama. Činjenica je da je sramota, i da ne kažem težu reč od toga, da do sada ovaj memorijalni kompleks i ovo mesto pogroma desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma nije dostojno obeleženo", rekao je Vukadinović.

On je ocenio da se kroz predloženo rešenje doprinosi kulturi sećanja na žrtve i jedno strašno vreme koje može da bude i upozorenje da se ne vrati u bilo kom obliku.

"Kultura sećanja je jako važna posebno u kontekstu aktuelnih tendencija u savremenom svetu koje ne možemo ignorisati, a to je istorijski revizionizam, odnosno pokušaj relativizacije onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu", rekao je Vukadinović.

On je pitao ministra Vladana Vukosavljevića da li je i kako organizaciono predviđena relacija centra "Staro sajmište" sa Muzejom žrtava genocida.

Ministar mu je odgovorio da je izmenama i dopunama Zakona o kulturi koje su nedavno usvojene u skupštini precizirano da je za negovanje kulture sećanja nadležan Muzej žrtava genocida.

"Muzej žrtava genocida jeste predviđen izmenama i dopunama Zakona o kulturi kao nadležan za primenu kulture sećanja", rekao je Vukosavljević.

Ministar je kazao da veruje da će u saradnji Memorijalnog centra "Staro sajmište" i "Muzeja žrtava genocida" da se stvore uslovi i za naučno-istraživački rad i za sveobuhvatniji istorijski pristup.

Vukadinović je pitao ministra i sa kojim institucijama i zemljama očekuje saradnju kada je reč o Memorijalnom centru, ali i Muzeju žrtava genocida, a Vukosavljević je odgovorio da će sarađivati sa brojnim jevrejskim organizacijama iz sveta.

Poslanica SPS Mirjana Dragaš rekla je da se na zakon čekalo 70 godina i ukazala da je reč o veoma važnom predlogu.

"Negovanje zaborava suviše je dugo trajalo, a oni koji zaborave svoju istoriju, moraju da je ponavljaju. To je strašna opomena koja nam se upravo dogodila u novijoj istoriji, u kojoj smo od stradalničkog naroda i žrtve, mi pretvoreni u monstruozan narod", rekla je Dragaš.

Ona je dodala da socijalisti daju podršku Ministarstvu kulture, Vladi Srbije i posebno predsedniku države Aleksandru Vučiću koji je, kaže, prvi jasno i javno posetio Gradišku, bio inicijator da se logor Jasenovac učini vidljivim i da se izgradi poseban memorijal dostojan ogromnim razmerama genocidne tragedije srpskog naroda.

Karić: Memorijalnim centrom čuvamo sećanje na žrtve Starog sajmišta

Narodni poslanik Dragomir Karić kaže da je za Srbiju veoma važno da se čuva sećanje na Staro sajmište i da se dostojanstveno obeleži mesto stradanja Srba Jevreja i Roma.

Poslanici su danas u Skupštini Srbije podržali Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište", a Karić je naveo da su sve vidljiviji pokušaji revizije istorije, od prekrajanja istine o antifašističkoj borbi srpskog naroda do pokušaja veličanja nacizma i njegovih slugu.

Podsetio je da je u logoru na Starom sajmištu od maja 1942. do jula 1944. od 32.000 zatvorenika, uglavnom Srba, ubijeno ili umrlo najmanje 10.600.

"To su strašni podaci i od srca podržavam sve što te nevine žrtve odvlači od zaborava", kazao je Karić i naveo da je prilikom nedavne posete Moskvi bio u delegaciji koju je predvodila predsednica Skupštine Maja Gojković, te da su s ruskim kolega razgovarali o osnivanju instituta za očuvanje istorijskog pamćenja.

"Razgovarali smo s predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko i predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom i on je predložio osnivanje takvog instituta kako bismo se zajedno izborili protiv revizije uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, što smo naravno odmah prihvatili", kazao je Karić.

On je podsetio i na ogromne jevrejske žrtve u logoru na Starom sajmištu, te na činjenicu da je je okupator 10. maja 1942. Beograd proglasio "prvim evropskim gradom koji je očišćen od Jevreja". "Tog dana je u gasnom kamionu, na putu ka Jajincima ubijena poslednja grupa Jevreja. Za dva meseca je ugušeno oko 7.000 ljudi. To ne sme da se zaboravi nikada", poručio je Karić.

Memorijalni centar "Staro sajmište" baviće se prikupljanjem, sređivanjem, čuvanjem, izlaganjem, održavanjem i korišćenjem, istraživanjem i prezentovanjem muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta. Kroz obrazovno-vaspitne manifestacije negovaće sećanje i na žrtve logora Zemun i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskoj Autokomandi.

Poslanici o dokumentarcu "Vladalac", Srpskoj, ministrima...

Poslanici su danas na početku sednice postavljali pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, a interesovalo ih je ko je finansirao dokumentarni film "Vladalac", da li Srbija može da reaguje na dešavanja u Republici Srpskoj, jer je potpisnik Dejtonskog sporazuma, kao i da li će biti smenjen ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević pitao je Ministarstvo kulture ko finansira serijal "Vladalac" koji se emituje na televiziji N1, navodeći da je on još pre godinu dana upozorio da će ta TV zajedno sa Novom u izbornoj kampanji kreirati na određeni način političke prilike u zemlji.

On je pitao da li serijal finansiraju građani preko pretplate za SBB ili Baškim Ulaj za koga je, kaže, utvrđeno da je finansirao urednika N1 Jugoslava Ćosića.

"Da li je albanska mafija naručila da se četiri sata na N1 emituje emisija 'Vladalac'", pitao je Rističević.

On je pitao i direktora RTS-a Dragana Bujoševića po kom se kriterijumu pozivaju političari u emisije na toj televiziji, rekavši da ima onih koji su za tri godine gostovali šest puta, a da on, kao najaktivniji poslanik, nije gostovao nijednom za osam godina.

Rističević je imao pitanje i za ministra Milana Krkobabića, a želeo je da zna koje zadruge su dobile sredstva, koja su im sedišta, koliko novca su dobile, jer, kako kaže, postoje indicije da sredstva ne dobijaju aktivne zadruge već fiktivne, nedavno osnovane.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je u svetlu "provetravanja" u vladajućoj stranci da li će biti smenjen ministar zdravlja Zlatibor Lončar za koga kaže da je "teško kompromitovana ličnost".

Šešelj kaže i da je Lončar nedavno pokušao da podeli srpski narod kritikujući one koji dolaze iz Crne Gore "kao da tamo živi neki drugi narod".

Poslanica SPS Vesna Ivković pitala je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da li se priprema dokument u cilju zaštite životne sredine, imajući u vidu da je nedavno saopšteno da su najveći zagađivači označeni izduvni gasovi i individualna ložišta.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović ukazao je da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključak u vezi sa, kako je rekao, antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

"Poslednja u nizu skandaloznih odluka je pokušaj da se poljoprivredno zemljište prevede iz vlasništva RS u vlasništvo BiH, sledeći slučaj će biti sa šumama, vodama i na taj način se menja Dejtonska struktura i urušavaju institucije RS", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je pitao da li Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma može da reaguje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština danas o memorijalnom centru "Staro sajmište"

Izvor: Blic, 18.Feb.2020

Na dnevnom redu današnje sednice Skupština Srbije, nalazi se i Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.