Sirija će biti groblje osvajača

Izvor: B92, 28.Avg.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sirija će biti groblje osvajača"

Damask -- Sirijski premijer Vael al-Halki je izjavio da će njegova zemlja, u slučaju da dođe do vojne intervencije međunarodne zajednice, postati "groblje osvajača".

Al-Halki je u izjavi za sirijsku državnu televiziju upozorio:

"Sirija će iznenaditi agresore onako kako ih je iznenadila i tokom Jomkipurskog rata 1973. godine, kada su Sirijci i Egipćani iznenada napali Izrael ", i biće grobnica osvajača", prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je agencija AFP.

Premijer Sirije je takođe optužio zapadne zemlje da "izmišljaju" izgovore za vojnu intervenciju protiv Sirije, kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja režima predsednika Bašara Asada tokom napada u blizini Damaska prošle sedmice.

"Zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, izmišljaju lažne scenarije i izgovore da bi vojno intervenisali u Siriji", rekao je al-Halki.

SAD i Britanija privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, prenosi danas "Gardijan", a "Vašington post" navodi reči neimenovanih zvaničnika Bele kuće da bi "najranije sutra" mogla da bude pokrenuta "vremenski ograničena intervencija".

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgrađu Damaska, Guti, upotrebio hemijski gas od koga je stradalo, prema tvrdnjama opozicije, nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu.

Najviši zvaničnici dve zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada i da se, u tom pogledu, razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.