Sirija bez prava glasa zbog upotrebe hemijskog naoružanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 14:01

Sirija bez prava glasa zbog upotrebe hemijskog naoružanja

Siriji je danas oduzeto prava glasa u Orgnizaciji za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) nakon što su stručnjaci te organizacije utvrdili da su njene snage više puta koristile otrovni gas tokom građanskog rata.

Većina država članica koje su danas glasale u OPCW podržale su odluku o hitnom oduzimanju prava Sirije u ovoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Rojters.

Predlog je iniciralo 46 od 193 zemalja članica na upravljačkoj Konferenciji država potpisnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << OPCW, poput Velike Britanije, Francuske i SAD, a izglasan je sa 87 glasova za i 15 protiv, što je bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Iran, Rusija i Sirija bili su među zemljama koje su glasale protiv.

Ponovljene istrage Ujedinjenih nacija i specijalnog istražnog i identifikacionog tima OPCW (IIT) zaključile su da su sirijske vladine snage u napadima između 2015. i 2018. koristile nervni agens sarin i hlorin, za koje su istražitelji rekli da su ubile ili povredile hiljade ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.