Izvor: RTS, 03.Feb.2023, 06:56

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine; EU najavila 10 paket sankcija Moskvi

Rat u Ukrajini – 345. dan. Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine. Nastavlja se napredovanje ruske vojske ka Ugljedaru i Artjomovsku, tvrdi Moskva. Zelenski sa liderima EU u Kijevu. Zemlje EU prihvatile predlog Evropske komisije da ograniče cene ruskih naftnih derivata. Najavili 10 paket sankcija Moskvi. Rusija odgovara da se protivi zapadnom embargu na isporuke nafte i poručuje da će preduzeti mere >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predostrožnosti da zaštiti svoje interese od rizika povezanih sa embargom. Berlin zvanično odobrio isporuku "leoparda" Ukrajini. Krivična prijava ukrajinskog tužilaštva protiv osnivača grupe "Vagner".
Jača ofanziva ruskih snaga u Donbasu. Kijev tvrdi da je Moskva nagomilala hiljade vojnika i da uoči godišnjice rata planiraju veliku ofanzivu.

Ukrajinci su zadovoljni što su sa Francuzima potpisali memorandum o nabavci radara za protivvazdušnu odbranu. U prvoj turi očekuju do 140 tenkova iz 12 zemalja.
Pred današnji samit Evropske unije i Ukrajine, održani su razgovori na najvišem nivou. Predsednica Evropske komisije je četvrti put u Kijevu i obećala je ukrajinskoj vladi dalju podršku.
Rusija, kaže Ursula fon der Lajen, već plaća i platiće cenu za rat, neće ostati nekažnjena za svoje zločine, a istragu će, kako najavljuje, voditi Međunarodni centar u Hagu.
Ukupna pomoć Unije Ukrajini je 50 milijardi evra. Žozep Borelj najavljuje obuku dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika u evropskim zemljama. Izdvojiće još 25 miliona evra za deminiranje područja pod kontrolom Kijeva.
U susednoj Rusiji, obeleženo je 80 godina od poraza nacističkih trupa u Staljingradskoj bici. Putin je u Volgogradu podsetio da je Staljingrad zauvek postao simbol neuništivosti ruskog naroda i upozorio da nacizam u modernom obliku predstavlja opasnost za Rusiju.
"Neverovatno je ali istinito da nam opet prete nemačkim tenkovima 'leopard', na čijim oklopima se nalaze krstovi. I oni će se ponovo boriti sa Rusijom na tlu Ukrajine, rukama Hitlerovih potomaka – banderovcima. Ne želimo da šaljemo svoje tenkove na granice zapadnih zemalja, ali imamo čime da odgovorimo i taj odgovor se ne bi završio na borbenim oklopnim vozilima. Trebalo bi to da shvate", poručio je Putin.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: EU iz Kijeva najavljuje novi paket sankcija Rusiji, Putin uveren u pobedu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023

Rat u Ukrajini – 345. dan. Najviši zvaničnici EU iz Kijeva najavljuju novi paket sankcija Rusiji, a Savet EU saglasio se sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, vrednim 500 miliona evra. Vladimir Putin poručuje da je uveren u pobedu. Ukrajinski ministar odbrane poručuje da je Ukrajina spremna da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.