Sijarto pozvao EU da otvori pet poglavlja Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2020, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto pozvao EU da otvori pet poglavlja Srbiji

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da je Srbija spremna da otvori pet pregovaračkih poglavlja i ocenio da evropska integracija Srbije ima ključni značaj za jačanje Evropske unije.

"Upućujemo poziv Hrvatskoj da tokom predsedavanja Evropskoj uniji otvori ta poglavlja za koje je Srbija spremna", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Sijarto posle razgovora s ministarkom Srbije za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Sijarto je izjavio da će Mađarska nastaviti da pomaže i podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

"Mađarska je maksimalno privržena evropskim integracijama Srbije. U smislu stabilnosti na Zapadnom Balkanu, gledamo na Srbiju kao ključni faktor", rekao je Sijarto.

Ministarka Srbije je izrazila zahvalnost Mađarskoj i Sijartu što uvek "na jasan i glasan način" govore o evropskoj budućnosti Srbije.

"Hvala što svaki put na iskren i, nekad bih rekla, hrabar način braniš politiku proširenja i put Srbije u EU", rekla je Joksimović mađarskom kolegi.

Joksimović je dodala da Mađrska nikada nije zloupotrebljavala proces evropskih integracija Srbije da bi joj postavljala svoja otvorena pitanja ili zahteve.

Govoreći o novoj metodologiji pregovora o članstvu sa EU, Joksimović je rekla da je Srbija otvorena za razgovore i da će u donošenju odluke voditi računa da, ako se prihvati nova metodologija, ne umanji dosadašnji napredak u odnosu na otvorena poglavlja.

Joksimović je ocenila da su Srbija i Mađarska uspele da urede odnose na način koji može da bude primer svima u jugoistočnoj Evropi.

Sijarto je rekao da je Srbija u svakom pogledu strateški partner Mađarske i da je 2019. godine ostvarena trgovinska razmena od više od 2,5 milijardi evra.

Naglasio je i izuzetno značajnu saradnju dve zemlje u energetskom sektoru i zahvalio Srbiji na svemu što je uradila u interesu izgradnje gasovoda koji će preko Srbije doći do Mađarske.

"Velika količina gasa će 2021. početi da prolazi kroz Srbiju do Mađarske", rekao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je dodao i da su zahvaljujući izmenama i dopunama zakona stvoreni bolji uslovi za rad mađarske kompanije Mol.

Mađarska će braniti svoje granice i pomoći Srbiji

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da će njegova zemlja braniti svoje granice i da je spremna da pomogne Srbiji u suočavanju sa novim talasom izbeglica.

"Nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti da prođe u našu zemju" rekao je Sijarto na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskom ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joskimović.

Sijarto je izrazio zabirnutost zbog događaja u Siriji i Turskoj i na grčko-turskoj granici posle odluke Ankare da otvori svoje granice za migrante koji idu ka Evropi.

"Jasno možemo da računamo da će stotine hiljada migranata doći u ove obalsti možda već u narendim sedmicama ili mesecima", rekao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da je 20 mađarskih policajaca raspoređeno na granice sa Srbijom i da je Mađarska spremna da razgovara sa Beogradom o daljoj pomoći.

Ministarka Joksimović je rekla da Srbija intenzivno radi na tome da bude spremna za novi talas migranata i da je do sada pokazala humani pristup rešavanju tog problema.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sijarto pozvao EU da otvori pet poglavlja Srbiji

Izvor: Beta, 02.Mar.2020

Ministar spoljnih poslova Madjarske Peter Sijarto izjavio je da je Srbija spremna da otvori pet pregovaračkih poglavlja i ocenio da evropska integracija Srbije ima ključni značaj za jačanje Evropske unije."Upućujemo poziv Hrvatskoj da tokom predsedavanja Evropskoj uniji otvori ta poglavlja za koje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.