Sijarto: EU neće sankcionisati rusku nuklearnu industriju

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 18:10

Sijarto: EU neće sankcionisati rusku nuklearnu industriju

Budimpešta je zapretila da će blokirati sve sankcije koje ciljaju na energetski sektor.

Sledeća runda sankcija protiv Rusije, o kojoj trenutno raspravljaju zemlje članice EU, neće biti usmerena na nuklearnu energiju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi RT internešenel.

Budimpešta je više puta ponovila da će se usprotiviti bilo kakvim pokušajima nametanja ograničenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskom nuklearnom sektoru, ističući da su i druge zemlje članice EU, koje koriste nuklearnu energiju, protiv tog predloga.

"Pregovori o 11. paketu sankcija počeli su u sredu u Briselu. Predlog Evropske komisije za ovaj paket ne sadrži sankcije vezane za nuklearnu industriju", kazao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim ministrom energetike Rosenom Hristovim.

Mađarski ministar spoljnih poslova još jednom je naglasio da Budimpešta ni pod kojim uslovima neće pristati na ovaj predlog, dodajući da je to odluka koja omogućava da pojedine zemlje odlučuju kako će dobijati struju.

Sijarto je napomenuo da Mađarska gradi svoju nuklearnu elektranu Paks više od četiri decenije, dodajući da je ona izgrađena u saradnji sa SSSR-om i da će nastaviti da koristi rusko nuklearno gorivo.

Nuklearna elektrana Paks proizvodi više od polovine električne energije koja se troši u Mađarskoj.

Mađarske vlasti su ranije saopštile da se proširenje infrastrukture Paks smatra ključnim za energetsku bezbednost zemlje. Budimpešta je ranije postigla dogovor sa Moskvom o proširenju objekta.

"Sigurno nećemo odustati od planova za izgradnju dve nove elektrane u Paksu, zato što ona dugoročno garantuje snabdevanje zemlje energijom", izjavio je Sijarto.

On je rekao i da se rusko nuklearno gorivo, koje se dopremalo železnicom preko Ukrajine, sada do nuklearke Paks transportuje brodovima preko Crnog mora, preko bugarske luke Varna, a zatim železnicom preko teritorije Bugarske i Rumunije.

"U tom pogledu, Bugarska je važna tranzitna zemlja", dodao je Sijarto.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.