Senat odlučuje o Siriji ove nedelje, Kongres naredne

Izvor: Blic, 10.Sep.2013, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat odlučuje o Siriji ove nedelje, Kongres naredne

Američki Kongres ove nedelje započinje odlučivanje o rezoluciji koju je predložio predsednik Barak Obama, a kojom bi bio odobren napad na Siriju.

Prema procenama agencija, glasanje i konačna odluka u Kongresu i Senatu moglo bi da bude okončano naredne nedelje.

Senat će prvo, u sredu, održati probno glasanje da li uopšte da bude uzeta u obzir ova rezolucija, a da bi se kasnije Obamin predlog našao na dnevnom redu potrebno je da ga podrži 60 od 100 senatora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U ovom trenutku je veoma neizvesno da li će rezolucija dobiti potrebnu podršku, zbog snažnog protivljenja koje postoji u obe partije.

Obamina administracija, međutim, započinje energično lobiranje, pa će tako večeras veliki broj članova Kongresa dobiti poverljive informacije iz bezbednosnih službi o trenutnoj situaciji u Siriji.

Predsednik Amerike će sutra imati ručak sa demokratskim senatorima u nameri da ih ubedi da podrže vojnu akciju u Siriji, a uveče će se direktno obratiti naciji iz Bele kuće.

Ako Senat u sredu bude imao dovoljan broj glasova koji će podržati stavljanje na dnevni red rezolucije, glasanje bi u ovom kongresnom domu moglo da se održi u četvrtak ili petak.

Tada bi se tražila samo prosta većina od 50 plus jednog senatora, i u slučaju izglasavanja, rezolucija bi bila upućena u Kongres.

Kongres, koji će o tome odlučivati naredne nedelje, može da prihvati ili odbaci rezoluciju, a može i da je izmeni amandmanima i vrati nazad Senatu na potvrdu.



Ni približne podrške u Kongresu

Da stvari ne stoje najbolje po Obamu pokazuje istraživanje najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today", koji piše da u ovom trenutku nema ni približne podrške u Kongresu za rezoluciju kojom bi bili podržani vazdušni udari na Siriju.

Prema navodima lista, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju, dok je protiv 149. Kada se pogleda samo Senat, plan o napadu podržava 22, protiv je 19 senatora, a njih 59 se još nije izjasnilo.

Situacija je po Obamu još gora u Kongresu (Predstavničkom domu), gde se prema pisanju lista, sada 19 kongresmena izjasnilo da podržava rezoluciju, a čak 130 da joj se protivi. Kongres ukupno broji 433 mesta, pošto su dva mesta upražnjena i za njih još nisu održani izbori.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Senat ove nedelje o Siriji

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2013

Američki Kongres ove nedelje započinje odlučivanje o rezoluciji koju je predložio predsednik Barak Obama, a kojom bi bio odobren napad na Siriju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.