Izvor: RTS, 21.Sep.2021, 20:41

Selaković razgovarao u Njujorku sa ministrima spoljnih poslova Tunisa, Estonije i Bolivije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je u Njujorku aktivnosti na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN sastankom sa ministrom inostranih poslova Tunisa Otmanom Žerandijem. Selaković je razgovarao i sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Na sastanku sa sa ministrom inostranih poslova Bolivije Roheliom Majtom Majtom Selaković je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručio da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ocenivši da saradnja nije u skladu s prijateljstvom i potencijalima dve zemlje i istakao da postoji interes Srbije za njeno unapređenje posebno u oblasti ekonomije.
Nikola Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Tunisa bliski i prijateljski, posebno podsetivši na njihov istorijat u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, gde su vodeću ulogu imali predsednici Tito i Habib Burgiba.

Selaković je rekao da je zadovoljan što je ministar Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih, i uzeti učešće na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.
Poručio je da je Srbija opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou sa Tunisom i s, tim u vezi, kazao da se nada će se tokom sledeće godine realizovati poseta ministra Žerandija Srbiji.
Dodao je da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane i bezbednosti.
Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Tunisu na principijelnoj poziciji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.
Ministar Žerandi zahvalio je na prijateljskoj i nesebičnoj pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv kovida 19.
Zahvalnost Estoniji na podršci evropskim integracijama SrbijeSelaković je na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku razgovarao sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets.

Ocenio je da su bilateralni odnosi su dobri i bez otvorenih pitanja, i izrazio spremnost za njihovo dalje unapređenje.
Šef srpske diplomatije zahvalio je Estoniji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.
Istakao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i upoznao je estonsku ministarku o reformskom procesu u Srbiji.
Selaković je, kako se navodi, informisao ministarku Lijmets o dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji na terenu, podsetivši da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština to ne čini više od sto meseci i uvodi jednostrane mere.
Naglasio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu, stabilnosti i očuvanju mira, kao i stvaranju uslova za ekonomski rast svih u regionu, što čini kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".
Šef srpske diplomatije upoznao je estonsku ministarsku i sa ekonomskim reformama i uspesima Srbije u proteklih sedam godina.
Istakao je da je Srbija opredeljena za jačanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene sa Estonijom.
Zahvalnost Boliviji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu SrbijeSelaković je razgovarao u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Bolivije Roheliom Majtom Majtom.
Poručio je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ocenivši da saradnja nije u skladu s prijateljstvom i potencijalima dve zemlje i istakao da postoji interes Srbije za njeno unapređenje posebno u oblasti ekonomije.
Selaković je ukazao na značaj razmena poseta na najvišem i visokom nivou i uputio poziv ministru Majti da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.
Šef srpske diplomatije je posebnu zahvalnost izrazio Boliviji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.
Upoznao je sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši posvećenost Srbije miru i stabilnosti u regionu, i dijalogu kao jedinom načinu za kompromisno rešavanje ovog pitanja.
Selaković je izrazio nadu da će delegacija Bolivije i ministar Majta biti naši gosti tokom skupa u Beogradu kojim će biti obeležena 60. godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković u Njujorku sa šefovima diplomatije Estonije i Tunisa

Izvor: Danas, 21.Sep.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas odvojeno u Njujorku, gde učestvuje na 76. zasedanju Generalne skupštine UN, sa šefovima diplomatija Estonije i Tunisa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Nastavak na Danas...

Selaković: Intenzivna saradnja Srbije i Slovenije na svim poljima

Izvor: N1 televizija, 22.Sep.2021, 08:10

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Slovenije Anžeom Logarom.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.