Šef kancelarije EU na Kosovu: To se odnosi i na Srbiju

Izvor: B92, 29.Okt.2020, 08:04

Šef kancelarije EU na Kosovu: To se odnosi i na Srbiju

Priština -- Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok je večaras izjavio da se promena Ustava odnosi i na Srbiju i da zavisi od suštine konačnog sporazuma.

"Želim da istaknem dva pitanja. Ni ja ni g. Lajčak, ne govorimo o konkretnim amandmanima na Ustav koji se tiču određenih tema ovog sveobuhvatnog sporazuma. Ovo bi trebalo da bude sveobuhvatan sporazum i trebalo bi da pokrije niz pitanja", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on za KTV.

"Razgovarali smo o opštem principu. Prema vašem Ustavu, ako sam ga dobro razumeo, međunarodni ugovori prevladavaju nad domaćim zakonodavstvom. Jednom kada se ovaj sporazum potpiše i želim da naglasim da treba da bude sveobuhvatan, treba da ga potpišu obe strane, a primena započinje tek nakon ratifikacije. Dakle, pretpostavljam da ovaj pravno obavezujući sporazum mora biti predmet ratifikacije“, rekao je Sunjok za KTV.

Prema njegovim rečima, ako Skupština Kosova ratifikuje ovaj sporazum, onda se mora videti da li je on u skladu sa postojećim zakonodavstvom, a možda će biti slučajeva da će zakoni morati da budu prilagođeni u skladu s tim.

"Ali, govorimo o opštim principima pregovora i međunarodnom pravu, a ne o konkretnim pitanjima", kazao je on.

Upitan da li pitanja u vezi sa Asocijacijom zahtevaju ustavne promene, on kaže da to zavisi od toga oko čega se obe strane dogovore.

"Zavisi o tome oko čega se slažu obe strane. Tada ne govorimo samo o promeni Ustava Kosova, već o zakonskim i ustavnim promenama i na Kosovu i u Srbiji. Ali to zavisi od suštine sporazuma, koji još nije dogovoren“, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Suniog: Čekamo dokument o primeni sporazuma o ZSO

Izvor: Blic, 30.Okt.2020, 00:27

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je večeras da se od izvršne vlasti u Prištini očekuje dokument sa dogovorenim principima o načinu primene Sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.