Šabić: Uvažavanje primedbi o zakonu odgovoran potez

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Uvažavanje primedbi o zakonu odgovoran potez

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je Predlog zakona o tajnosti podataka loš i pozdravio spremnost Ministarstva pravde da prihvati primedbe stručne javnosti o tom zakonskom rešenju.

Predlog zakona o tajnosti podataka koji je u skupštinskoj proceduri, koncepcijski i pravno-tehnički znatno je ispod neophodnog nivoa, ocenjuje se u saopštenju Šabića.

U saopštenju se navodi da zakonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odredbe kojima se nadziranim službama daje mogućnost da suspenduju ovlašćenja institucija koje po zakonu treba da ih kontrolišu, dovodi u pitanje smisao bilo kakvog nadzora.

Loše je i što se kontrola sprovođenja tog zakona poverava stručnoj službi Vlade Srbije, kao i to što su Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije izostavljene iz spiska nadležnih koji mogu imati uvid u tajne podatke bez posebne provere.

Šabić je ocenio odgovornim spremnost Ministarstva pravde da razmotri primedbe o predloženom zakonu i da ga eventualno povuče iz procedure i ukazao da je javna rasprava o predlozima zakona predstavlja zakonsku obavezu, ali i doprinosi donošenju kvalitetnijih zakonskih rešenja.

„Srbiji je neophodan Zakon o tajnosti podataka ali je predlog koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i koncepcijski i pravno-tehnički znatno ispod nivoa koji nam je potreban. Rešenjima kojima se daje mogućnost "nadziranim" da mogu da suspenduju ovlašćenja organa koji po zakonu treba da ih nadziru dovodi se u pitanje smisao bilo kakvog nadzora. Ona su, sa stanovišta elementarnih pravnih principa, neodrživa, čisti su nonsens. Tako nešto ne postoji, u bukvalno nijednoj jedinoj zemlji na svetu", naglasio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.