ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: Uprkos pobedi na izborima, VOJSKA NA ULICAMA MINSKA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2020, 22:30

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: Uprkos pobedi na izborima, VOJSKA NA ULICAMA MINSKA (FOTO/VIDEO)

Zvanični rezultati predsedničkih izbora očekuju se sutra.

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski Ekspres, pozivajući se na lokalne medije, Lukašenko je odleteo u Tursku u strahu da bi šesti mandat na mestu šefa države mogao da izazove nerede u Minsku. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Aleksandar Lukašenko je predsednik Belorusije od 1994. godine i na dobrom je putu da pobedi lidera opozicije Svetlana Tihanovskaju. Uprkos mnogim spekulacijama da bi predsednik mogao da izgubi izbore, izlazne ankete pokazuju ubedljivu pobedu Lukašenka, koji je dobio više od 80 odsto glasova, a njegov glavni rival Svetlana Tihanovskaja 6,8 odsto glasova.

Belarus election tensions erupt as president poised for victory - Army descend on capitalhttps://t.co/BibvNSEzva pic.twitter.com/CwamPPNH6K

— Daily Express (@Daily_Express) August 9, 2020

Beloruski portal MBK javio je da je avion povezan sa Lukašenkom napustio zemlju. Ovaj mediji objavio je da je predsenički avion Bombardier Challenger 850 sleteo danas u Tursku.

Belarusian military on the move in Minsk on presidential election day.pic.twitter.com/9jNaAksxFT

— Status-6 (@Archer83Able) August 9, 2020

Opozicija je za 22 sata zakazala proteste. Očekuje se da će se u centru Minska okupiti pristalice opozicije.

Policija je postavila kontrolne punktove oko grada da bi sprečila eventualne protesta zbog izbornih rezultata.

Inače, policije je u nedelju pritvorila više od 2.000 ljudi širom zemlje, saopštio je Centar za ljudska prava Viasna.

Tim Svetlane Tihanovske optužio je danas zvaničnike zbog hapšenja njenog menadžera, koji neće biti pušten na slobodu do ponedeljka. Njen suprug Sergej pritvoren je nakon pokušaja da se registruje kao kandidat na izborima.

Večeras u Minsku su počeli da se okupljaju demonstranti, dok su na društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima se vidi veliki broj vojnih vozila koji se spuštaju prema glavnom gradu.

Lukašenko je oštro kritikovan zbog načina na koji je postupao tokom krize izazvane pandemijom korona virusa i nesposobnošću da razvije ekonomiju, ocenio je britanski list.

Međutim, nakon današnjeg glasanja insistirao je da njegov protivnik nije pretnja.

- Oni nisu dovoljno vredni da se sprovede bilo kakva represiju protiv njih - rekao je Lukašenko.

Na poslednjim izborima 2015, predsednik je pobedio sa 83,5 odsto glasova, jer nije bilo ozbiljnih izazivača.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

AKTIVIRALA SE VOJSKA U PRESTONICI BELORUSIJE! Demonstranti ne odustaju - IMA POVREĐENIH (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 00:51

Nakon završetka predsedničkih izbora u Belorusiji, počeli su protesti opozicije. U nekoliko gradova je izašlo više stotina ljudi, nezadovoljnih rezultatima izbora...Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u centru Minska. Oni su počeli da gađaju policiju kamenicama, nakon čega je policija odgovorila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.