SRS u Savetu Evrope: EU ucenjuje Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS u Savetu Evrope: EU ucenjuje Srbiju

Poslanici SRS Aleksandar Šešelj i Miljan Damjanović govorili su danas u Skupštini Saveta Evrope o kosovskom pitanju i izneli podatke o svakodnevnom šikaniranju Srba od strane prištinskih institucija.

Šešelj je rekao da EU ucenjuje Srbiju time što je glavni uslov u pregovorima EU i Srbije za članstvo potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma koji Kosovu treba da otvori vrata UN i na taj način zaokruži kosovsku državnost.

"To pokazuje da EU ucenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiju i podržava teroriste umesto suverenu evropsku zemlju", rekao je Šešelj ocenjujući i da "Srbiji nije mesto u takvoj Evropskoj uniji".

Prema njegovim rečima, "okupacija Kosova" je slučaj bez presedana u modernoj istoriji i u suprotnosti sa svim aktima međunarodnog prava, pre svega, Poveljom UN i Završnim aktom iz Helsinkija.

Na sednici završnog dana jesenjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine SE Šešelj je rekao da su etnički motivisani incidenti svakodnevica i podsetio na poslednji napad na srpskog mladića u Kosovskoj Mitrovici i upadanje ROSU u delove Kosova na kojim žive Srbi.

"Dvadeset godina nakon brutalne agresije NATO pakta i njihovih saveznika iz OVK, vlast na KiM predata je teroristima i ratnim zločincima - Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju. Njihova namera je da, osim otimanja teritorije, izbrišu svaki dokaz o prisustvu Srba na KiM, a srpsku kulturnu baštinu proglase albanskom", rekao je Šešelj.

Damjanović je govorio o nagomilanim problemima na Kosovu i Metohiji i rekao da SRS zahteva od EU da poštuje međunarodno pravo i povuče sve akte priznanja nelegalne secesije Kosova.

"U procesu dijaloga koji treba obnoviti insistiramo da Priština povuče tri seta zakona, a koji se odnose na formiranje vojske. Po Rezoluciji 1244, sve prelaze treba da štiti srpska vojska i policija, a ista Rezolucija garantuje i povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na KiM", rekao je on.

Damjanović je podsetio da SRS predlaže široku autonomiju za KiM, bez ikakvog mešanja u kulturni i politički život Albanaca.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.