SASTANAK DVA VELIKA LIDERA: Erdogan poziva BiH da uđe u NATO, Dodik jasno odgovorio! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2019, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SASTANAK DVA VELIKA LIDERA: Erdogan poziva BiH da uđe u NATO, Dodik jasno odgovorio! (VIDEO)

Nakon sastanka sa Redžepom Tajipom Erdoganom predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se se turskom predsdniku na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast.

Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Potpisan protokol o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

Milorad Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je rekao da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, te da je to i razumljivo jer je Turska članica tog saveza.

- Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsednik Turske bio spreman da nas sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH - istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast na bosanskohercegovačkom nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

- U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje imamo, već su poznate - rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivanja BiH u projekat "Turski tok" koji povezuje izvore gasa preko Turske i Zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO savez. Dodao je i da je potrebno što pre formirati vlast.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari da ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku - izjavio je Erdogan.

Lider Turske je rekao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu.

U Ankari su potpisana dva dokumenta – revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske koji će omogućiti da međusobna trgovinska razmena, dostigne iznos od sedam milijardi američkih dolara godišnje.

Drugi dokument je Protokol o početku gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog, u čijoj gradnji je Turksa već najavila da će učestvovati.

Erdogan je ukazao da će danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini doprineti da trgovinska razmena dostigne milijardu eura.

- Auto-put Sarajevo–Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa - izjavio je turski predsednik.

Predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na početku zvanične posete delegacije BiH Turskoj dočekao je predsednik Turske. Delegaciji u kojoj je i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović priređen je svečani doček uz sve počasti.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.