SAD razočarane zbog otkazivanja samita

Izvor: Press, 29.Maj.2013, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD razočarane zbog otkazivanja samita

Iako SAD nisu članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSJIE) , one podržavaju ciljeve i ideje tog procesa, rekao je zvaničnik Stejt departmenta Tanjugovom dopisniku u Vašingtonu.

"Razočarani smo zbog otkazivanja samita. Makedonski predsednik (Ðorđe) Ivanov i

njegov kabinet naporno su radili da organizuju produktivan i pozitivan samit, i nažalost lideri regiona propustiće priliku da razgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << o izazovima koji se pred njima nalaze", dodao je ovaj zvaničnik.

On je kazao da su ideje saradnje i dijaloga od ključne važnosti za bezbednost, stabilnost i napredak svake zemlje i Balkana u celosti.

Ohridski samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope, na kojem je 1. i 2. juna trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je pošto su predsednici Albanije i Hrvatske saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano. Prethodno se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da Kosovo, koje nije član PSJIE, bude pozvano na samit.

Predsednik Makedonije je saopštio da skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije" , ističući da "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom".

Ipak, 31. maja će biti održan sastanak na nivou šefova diplomatije zemalja regiona. Funkcioner Stejt departmenta je Tanjugu rekao da se nada da će taj sastanak biti produktivan.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

SAD razočarane zbog otkazivanja samita

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 10:43

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su SAD razočarane zbog otkazivanja samita regionalnih lidera u Ohridu...Sjedinjene Američke Države su razočarane zbog otkazivanja samita regionalnih lidera u Ohridu, rečeno je Tanjugu u Stejt departmentu...Iako SAD nisu članica Procesa saradnje jugoistočne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.