SAD nude Ukrajini garanciju; Gutereš zabrinut

Izvor: B92, 15.Feb.2022, 08:46

SAD nude Ukrajini garanciju; Gutereš zabrinut

Sjedinjene Države nude Ukrajini državnu kreditnu garanciju u iznosu do milijardu dolara.

Naime, ponuda je pomoć njenoj ekonomiji usred pritiska zbog ruskog vojnog nagomilavanja, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Ova ponuda će ojačati sposobnost Ukrajine da osigura ekonomsku stabilnost, rast i prosperitet za svoj narod uprkos destabilizujućem ponašanju Rusije”, naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Blinken u izjavi, a prenosi agencija Rojters.

On je dodao da bi i snažno partnerstvo između Ukrajine, Međunarodnog monetarnog fonda, drugih međunarodnih finansijskih institucija, grupe G7 i drugih bilateralnih donatora, takođe pomoglo u naporima za pružanje pomoći zvaničnom Kijevu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je jako zabrinut zbog pojačanih tenzija oko Ukrajine i sve češćih spekulacija o vojnom sukobu, i pozvao svetske lidere da intenziviraju diplomatske napore kako bi se smirila situacija.

"Ne možemo jednostavno da prihvatimo čak ni mogućnost takvog katastrofalnog sukoba", rekao je Gutereš obraćajući se novinarima nakon ručka sa ambasadorima Saveta bezbednosti UN.

On je naglasio da Povelja UN zahteva od svih država članica da se suzdrže u međunarodnim odnosima "od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države".

"Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije prelaženje granice, to je skok preko litice. Ukratko, moj apel je: Nemojte izneveriti mir", poručio je Gutereš.

On je naglasio da bi cilj davanja izjava u javnosti trebalo da bude smanjenje tenzija, a ne raspirivanje, prenosi Rojters.

"Sada je vreme da se smire napetosti i ublaže akcije na terenu. Nema mesta zapaljivoj retorici", rekao je Gutereš obraćajući se novinarima.

Gutereš je juče imao odvojene razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a novinarima je rekao da će biti "u potpunosti angažovan u narednim satima i danima".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je čuo da bi sreda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čestitke iz SAD i Francuske povodom Dana državnosti Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Feb.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je u čestitki građanima Srbije povodom Dana državnosti naveo da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Srbija izgradile snažne veze tokom poslednjih 140 godina. Dodao je da se SAD raduju zajedničkoj izgradnji još svetlije budućnosti kao partneri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.