SAD: Rusija diriguje kontraofanzivom

Izvor: Vesti-online.com, 27.Avg.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Rusija diriguje kontraofanzivom

Američka vlada izrazila je uverenje da Rusija diriguje novom vojnom kontraofanzivom na istoku Ukrajine kojom se pomaže proruskim snagam da prošire svoja dejstva u tim krajevima.

Foto: Ilustracija

 

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da je Rusija poslala nove kolone tenkova i oklopnih vozila na teritoriju Ukrajine, kao i raketne bacače.

Psaki je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ovi upadi ukazuju da je "kontraofanziva kojom upravlja Rusija verovatno u toku" na pobunjenim područjima Donjecka i Luganska.

 

Ona je ocenila da je Rusija neiskrena u pogledu svojih postupaka - čak i prema svojim građanima, i da su neke ruske jedinice poslate 48 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju a da pri tom ni vojnici ni njihovi roditelji nisu upoznati kuda su oni upućeni.

 

Psaki je rekla da sahrane u Rusiji i upućivanje ranjenih vojnika na lečenje u bolnicu u Sankt Peterburg pokazuju šta Rusija zapravo radi. Ona je izrazila i zabrinutost zbog  napada proruskih snaga na lučki grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine.

 

"Putine, objasni upad ruskih vojnika u Ukrajinu"

 

Portparolka Stejt departmenta nije spomenula nikakav američki odgovor na ono što se dešava na istoku Ukrajine, ali je rekla da SAD imaju na raspolaganju opcije, poput nevojne pomoći ukrajinskoj vojsci i sankcija koordinisanih s evropskim saveznicima.

 

Ona je rekla da će predsednik SAD Barak Obama i saveznici razgovarati o Ukrajini na samitu NATO sledeće sedmice. Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Rusiju da je direktno umešana u eksalaciju konflikta, a Moskva demantuje da direktno pomaže

separatiste.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Bela kuća: Rusija diriguje kontraofanzivom u Ukrajini

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 01:50

Američka vlada izrazila je uverenje da Rusija diriguje novom vojnom kontraofanzivom na istoku Ukrajine kojom se pomaže proruskim pobunjenicima da prošire svoja dejstva u tim krajevima...Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je u sredu da je Rusija poslala nove kolone tenkova i oklopnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.