Ružić pozvao pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić pozvao pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da u nedelju, 4. novembra, izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta.
U poseban birački spisak upisano je više od 510.000 pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, a Ružić za Tanjug kaže da očekuje da izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nacionalne savete nacionalnih manjina proteknu kao svetkovina i praznik demokratije.

Pripadnici nacionalnih manjina biraće 4. novembra nove sastave 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na do sada trećim izborima za nacionalne savete.
"Uveren sam da će svi novoizabrani članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina raditi upravo na onome što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i propisuje, a to je pre svega afirmacija službene upotrebe jezika i pisma, baštinjenje kulture i tradicionalnih vrednosti", rekao je Ružić.
Zvanični rezultati izbora treba da budu saopšteni osam dana posle glasanja, a Ružić navodi da očekuje da će nakon toga u roku od 20 dana biti konstituisani nacionalni saveti svih nacionalnih manjina.
Naglasio je da je Srbija tokom ove godine od svih relevatnih međunarodnih faktora, uključujući i OEBS i Savet Evrope, dobila veliko priznanje za set manjinskih zakona koji je usvojen u Skupštini Srbije.
Dodao je da je sam način izrade tih zakona bio vrlo inkluzivan i transparentan i da su svi zainteresovani praktično bili uključeni.
"Očekujem da upravo te nove odredbe s novim talasom novih članova nacionalnih saveta još više unaprede funkcionisanje nacionalnih saveta i da srpsko društvo zaista očuva tu veliku dragocenost, s obzirom na činjenicu da skoro 13 odsto naše ukupne populacije čine upravo pripadnici nacionalnih manjina", rekao je Ružić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U nedelju izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Izvor: Blic, 02.Nov.2018

Nešto više od pola milona građana Srbije - pripadnika 22 manjinske zajednice, u nedelju će moći da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a među njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali te savete.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.