Ruski opozicionari osuđeni na po četiri i po godine zatvora

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski opozicionari osuđeni na po četiri i po godine zatvora

Moskovski sud osudio je danas ruske opozicione lidere Sergeja Udaljcova i Leonida Razvožajeva na zatvorske kazne od po četiri i po godine zbog zbog podsticanja "masovnih nereda" uoči inauguracije Vladimira Putina za predsednika 2012. godine.

Sudija Aleksander Zamašnjuk rekao je da je krivica Udaljcova i Razvožajeva za pripremanje nereda u Moskvi i drugim regionima Rusije "potpuno dokazana".

Tužilaštvo je za dvojicu lidera protesta zatrazilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osmogodišnju zatvorsku kaznu u kaznenoj koloniji zbog organizovanja okupljanja 6. maja 2012, koje je vlada opisala kao nerede, kao i za planiranje širih nereda širom Rusije.

Pristalice dvojice osuđenika okupili su se ranije danas u blizini suda držeći transparente sa protestnim porukama protiv sudskog procesa i uzvikujući protestne slogane.

Udaljcov (37), koji se nalazio u kućnom pritvoru od februara 2013, i Razvožajev (41) optuženi su za koordinisanje nasilnih protesta 6. maja 2012, veče uoči Putinove treće inauguracije za predsednika.

Njih dvojica su porekli optužbe za organizovanje masovnih nereda i kovanje zavere u cilju širih nemira, opisujući sebe kao žrtve političkog "lova na veštice" i gušenja građanskih sloboda.

Udaljcov, žustar govornik obrijane glave koji je prilikom izricanja presude bio kompletno odeven u crno, bio je jedan od najistaknutijih lidera opozicionog pokreta koji je organizovao gradske proteste protiv Putina tokom zime 2011-2012.

Razvožajev, bliski saradnik jednog člana parlamenta koji je kritički nastrojen prema Putinu, kaže da je otet u Ukrajini, prokrijumčaren u Rusiju i prisiljen da potpiše priznanje, koje je kasnije opovrgao.

Policija je pritvorila više od 400 ljudi, a desetine policajaca je povređeno u sukobima maja 2012. nakon što je policija ograničila okupljanje na Bolotnom trgu, preko puta Kremlja. Zbog tih protesta je u februaru stavljeno iz rešetaka sedam osoba.

Kritičari Kremlja optužuju policiju da je otpočela nasilje na skupu na Bolotnom trgu kako bi diskreditovala opoziciju u trenutku kada je Putin otpočinjao treći predsednički mandat nakon što je četiri godine bio premijer. Putin poriče da je umešan u sudske slučajeve, ali ističe da bi svako ko napada policiju trealo da bude kažnjen.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski opozicionari osuđeni na po četiri i po godin

Izvor: Akter, 24.Jul.2014

Moskovski sud osudio je danas ruske opozicione lidere Sergeja Udaljcova i Leonida Razvožajeva na zatvorske kazne od po četiri i po godine

Nastavak na Akter...

Rusija: Opozicionari osuđeni na četiri godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2014

Moskovski sud osudio danas ruske opozicione lidere Sergeja Udaljcova i Leonida Razvožajeva na zatvorske kazne od po četiri i po godine zbog podsticanja nareda. Kako je naveo sud, zatvorks kazna usledila je zbog podsticanja "masovnih nereda" uoči inauguracije Vladimira Putina za predsednika 2012....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.