Rusija podnosi rezoluciju SB UN

Izvor: B92, 02.Jun.2014, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija podnosi rezoluciju SB UN

Moskva -- Rusija će podneti nacrt rezolucije SB UN u kojoj će pozvati na okončanje nasilja u Ukrajini i formiranje humanitarnih kordira na istoku, izjavio Sergej Lavrov.

"Rusija će danas podneti nacrt rezolucije Savetu bezbednosti Ujedinjnih nacija ... U reuzoluciji će biti zatraženo hitno stvaranje humanitarnog koridora kojim bi mirni gradjani mogli da napuste regione gde se odvijaju vojne aktivnosti ukoliko to žele", rekao je šef ruske diplomatije, prenele su agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na konferenciji za novinare Lavrov je rekao da su zapdne nacije uveravale Rusiju da će se situacija u Ukrajini poboljšati nakon predesedničkih izbora održanih 25. maja, ali se "sve odigrava na potpuno suprotan način".

Rusija protiv rezolucije UN o pomoći bez saglasnosti Damaska

Lavrov je izjavio da će Rusija biti protiv rezolucije Ujedijenih nacija (UN) koja dozvoljava dostavljanje humanitarne pomoći Sirijcima bez saglasnosti Vlade u Damasku.

"Rusija uvek spremna da razgovara o pomoć, ali ova pitanja ne smeju biti politizovana niti da budu korišćena kao izgovor da se raspiruju strasti i mobiliše javno mnjenje u prilog stranog mešanja u sirijsku krizu", izjavio je Lavrov.

Ovo bi mogao da bude nagoveštaj novog sukoba Moskve i zapadnih zemalja unutar Saveta bezbednosti UN-a, gde su Rusija i Kina do sda blokirale rezolucije kojima se osudjuje Sirijska vlada ili joj se preti sankcijama.

Inicijatori nove rezolucije kojom bi se odobrila isporuka humanitarne pomoći Siriji na četiri punkta i saglasnosti sirijske vlade su Australija, Luksemburg i Jordan.

"Mislim da je to neprihvatljivo, jer znamo kakvi su planovi onih koji čine takve predloge", rekao je Lavrov novinarima ne iznoseći bliže detalje, prenela je agencija Rojters.

Lavrov je rekao da bi svaka rezolucija o pristupu humanitarnoj pomoći trebalo da se pridržava medjunarodnog prava za koje je rekao da "predvidja saradnju sa zemljom domaćinom" - sugerišući da se Rusiju protivi davanju ovlašćenje za isporuke humanitarne pomoći bez saglasnosti Damaska.

Britanska agencija objašnjava da je Rusija često optuživala Zapad i arapske zemlje Persijskog zaliva da traže izgovor za vojnu intervenciju ili nametanje sankcija protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva pripremila nacrt rezolucije UN o Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2014

Rusija danas planira da preda Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o stabilizaciji situacije u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rusija će predložiti stvaranje humanitarnih koridora na istoku zemlje. "Uveren sam da svi treba da se fokusiraju na bezuslovno ispunjavanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.