Rompej: Napredak s Kosovom, Dačić: Bez novih uslova

Izvor: Blic, 04.Sep.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rompej: Napredak s Kosovom, Dačić: Bez novih uslova

Premijer Srbije Ivica Dačić danas je počeo prvu zvaničnu posetu Briselu na mestu predsednika Vlade Srbije, tokom koje se sastao sa najvišim zvanicničima Evropske unije i predstavnicima belgijske vlade. U delegaciji je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas da je ključni uslov za sledeći korak Srbije na evropskom putu vidljiv i održiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napredak u odnosima sa Kosovom i primena svih postignutih dogovora, a posebno integrisano upravljanje administrativnom linijom.

- Zadovoljni smo što je vlada Srbije omogućila efektivnu saradnju u regionu. Ali, posao se tu ne završava, svi postignuti dogovori moraju da se primene", kazao je Van Rompej posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u sedištu EU.

Dačić je porucio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog na višem nivou, ali je zatražio da se Srbiji ne postavljaju novi uslovi.

"Ono što mi molimo naše partnere to je da ne pomeramo tablu na kojoj pise 'cilj', odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine", rekao je Dačić na zajedničkoj pres konferenciji.

Susretom sa Van Rompejom predsednik srpske vlade počeo je dvodnevnu posetu Briselu, prvu po izboru premijera, tokom koje će se sastati sa svim evropskim zvaničnicima.

Dijalog ključna stavka

Vlada Srbije je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i da ga podgine na viši nivo, izjavio je danas u Briselu premijer Ivica Dačić, posle sastanka sa predsednikom Saveta Evropske unije (EU) Hermanom van Rompujem, koji smatra da je odživi dijalog sa Kosovom ključna stavka da bi Srbija nastavila evropskim putem.

Spremni smo da nastavimo dijalog, ne samo o tehničkim, već i političkim pitanjima, rekao je Dačić i naglasio da nova

vlada ne dovodi u pitanje sporazume postignute u Briselu sa Prištinom.

Dačić i Mrkić će se sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predsednikom evropskog Parlamenta Martinom Šulcom.

Dačića, koji je ministar unutrašnjih poslova Srbije, tokom prvog dana posete Briselu primiće i komesarka za unutrašnje poslove EU Sesilija Malstrom, ministarka spoljnih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke, kao i komesar za energetiku Ginter Etinger.

Za sutra su planirani susreti sa generlanim direktorom za proširenje u Evropskoj Komisiji Stefanom Saninom, zamenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabriciom Barbasom, generalnim sekretarom Energetske povelje, kao i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Dedijeom Rejndersom i državnom sekeretarkom te zemlje za azil i migracije Maži de Blok.

Uoči posete sedištu EU, premijer Srbije je izjavio da Srbija želi da nastavi evropski put, ali i da EU bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja.

- To znači - nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Zvaničnici EU bili na odmoru

Ovo je prva poseta Dačića sedištu EU otkad je predsednik Vlade, a premijer je podsetio da je želeo i ranije da otputuje u Brisel, ali da su evropski zvaničnici bili na odmoru nakon što je nova Vlada Srbije formirana.

- Ovo je prvi naš sastanak i upoznaću ih sa prioritetima vlade, sa reformama koje mislimo da Srbija treba da sprovodi u narednom periodu i sa onim što radimo, a to je da se priprema paket ekonomsko-socijalnih mera - objasnio je Dačić i ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom, što EU smatra jednim od najvažnijih uslova za nastavak integracija Srbije.

Dačić je podvukao da će Srbije "učiniti sve za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora, ali da to ne znači da će zbog toga prihvatiti nešto što nije u nacionalnom i državnom interesu".

Povezane vesti: Ešton i Dačić sutra o dijalogu, Kuper otišao u penziju U pregovorima o Kosovu i Dačić i Nikolić Dačić ide u Brisel posle formiranja vlade Ban Ki-mun danas sa Nikolićem, Dačićem i Jeremićem Dačić u Briselu tek u septembru
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.