Rešenje Kosova jedan od uslova za EU

Izvor: Beta, 22.Jul.2011, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje Kosova jedan od uslova za EU

BEOGRAD, 22. jul 2011. (Beta) - Srbija se nakon hapšenja poslednjg haškog optuženika Gorana Hadžića primakla dobijanju statusa kandidata do kraja godine, ali je u tom cilju neophodno preduzeti i druge političke mere i unaprediti odnose sa Kosovom, rekao je komesar Evropske unije za proširenje Štefan File.

"Mislim da je hapšenje sjajna vest i sjajno je da je Srbija ispunila svoje obećanje. Nakon sto su uhvatili Mladića, obavezali su se da neće stati dok i jedini preostali bjegunac ne bude uhapsen", rekao je File u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

"Ono o čemu mi raspravljamo je da li je puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje poslednjeg begunca dovoljno i samo po sebi povlači predlog za dobijanje statusa kandidata. Moj odgovor je apsolutno jasan: 'Ne'", rekao je File.

Nakon zavrsetka saradnje sa Hagom i pokretanja unutrašnjih reformi, glavno preostalo nerešeno pitanje je, kako je rekao, hladan odnos Beograda prema Kosovu. "Srbija ne može postati članica Evropske unije bez resenja tog problema, u to nema nikakve sumnje. Na Beogradu i Pristini je da, uz pomoc Evropske unije, nadju to rešenje", poručio je evropski komesar za proširenje.


Pogledaj vesti o: Goran Hadžić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.