Republikanci u Senatu blokirali debatu o zakonu o domaćem terorizmu

Izvor: VOA, 27.Maj.2022, 03:14

Republikanci u Senatu blokirali debatu o zakonu o domaćem terorizmu

Republikanci u Senatu blokirali su pokušaje demokratskih zakonodavaca da započnu debatu o merama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dve stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji.  Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je predlog zakona o domaćem terorizmu prošle nedelje, posle masovne pucnjave u jednoj prodavnici u Bafalu u Njujorku, gde je beli tinejdžer ubio desetoro crnaca, birajući svoje žrtve po rasi.  Demokrate su pokušale da započnu debatu o zakonu protiv domaćeg terorizma dva dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu. Odnos glasova je bio 47-47, što je znatno manje od 60 glasova potrebnih da bi se prevazišao republikanski filibaster.  Demokrate, koje godinama ne uspevaju da prevaziđu republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i proveri podataka kupaca oružja, sada ulažu novi pokušaj da postignu kompromis sa republikancima u zakonima o kontroli oružja posle masakra u Teksasu koji je izvršio 18-godišnjak, koji je napustio srednju školu pre mature. Nema nagoveštaja da su republikanski senatori spremni da odustanu od svog protivljenja, a mnogi kažu da bi prava poštenih građana na kupovinu oružja bila narušena ako bi se uvela provera biografije.  Republikanci kažu da zakon o domaćem terorizmu ne stavlja dovoljan naglasak na krivična dela koja čine grupe ekstremne levice.  Nove federalne kancelarije  Prema zakonu, unutar FBI-ja i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i pravosuđe otvorile bi se nove kancelarije koje bi se fokusirale na domaći terorizam.  Demokratske pristalice zakona kažu da bi te nove kancelarije bolje pripremile federalnu vladu da preduzme preventivne mere protiv domaćeg terorizma. Neki republikanci smatraju da vlada već ima ovlašćenja da prati takve aktivnosti, što novi zakon čini izlišnim.  "Problem je što imamo gomilu ljudi koji svakoga sa kim se ne slažu opisuju kao teroristu ili ekstremistu", izjavio je republikanski senator Marko Rubio, kako prenosi Politiko. "Dostigli smo tačku u Americi gde se sada termin "ekstremista" suviše liberalno primenjuje, i postoji ozbiljna zabrinutost u pogledu toga kako bi se koristili ti novi entiteti ... To brine ljude".  Lider demokrata u Senatu Čak Šumer kaže da za neke republikance "nikakav obim oružanog nasilja - bilo da je domaći terorizam, pucnjava u školama, pucnjava u nekom naselju ili bilo šta drugo - neće nikada uveriti da preduzmu akciju".  U izveštaju su korišćene informacije agencije Asošijeted pres. 
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Republikanci blokirali debatu o zakonu o domaćem terorizmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022

Republikanci u Senatu blokirali su pokušaje demokratskih zakonodavaca da započnu debatu o merama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dve stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji...Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate, usvojio je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.