Radimo sve na rešenju spora s Bugarskom

Izvor: B92, 28.Nov.2020, 15:51

"Radimo sve na rešenju spora s Bugarskom"

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekjerinska rekla je da će makedonska vlada učinite sve kako bi se našlo rešenje sa Bugarskom.

Kako je rekla, rešenje nikako neće biti na štetu makedonskog identiteta i jezika prenosi portal Plusinfo.

"Uradićemo sve da se pronađe rešenje, ali nikako na račun pitanja za koja smo rekli da su crvena linija, a to su makedonski jezik i identitet", poručila je Šekjerinska, govoreći o aktuelnom sporu sa Bugarskom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blokadom Sofije na putu Severne Makedonije ka EU.

Kako je kazala, bilo koje rešenje koje zadire u ova pitanja biće razlog za dodatno nepoverenje, a ne razlog za novu energiju i poverenje u odnosima Skoplja i Sofije.

Bugarska je pre desetak dana blokirala početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom zbog, kako navode bugarske vlasti, neispunjavanja sa makedonske strane obaveza iz međudržavnog sporazuma iz 2017. godine.

Sofija zahteva od Skoplje da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već kao oficijelni jezik prema Ustavu Republike Severne Makedonije, da ne tvrdi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina, kao i da u pregovaračkom okviru Severne Makedonije i EU bude uključen tzv. putokaz koji će definisati precizno dinamiku sprovođenja sporazuma između te dve zemlje.

Makedonski premijer Zoran Zaev pre dva dana za bugarsku agenciju BgNES rekao je da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, iz koje su potekli i makedonski i bugarski jezik.

Zaev je takođe rekao da Bugarska, inače saveznica nacističke Nemačke, nije okupirala teritorije današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već jer bila samo "administrator" na toj teritoriji i učestvovala u njenom oslobađanju krajem rata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugarski ministar odbrane nazvao Zaeva Bugarinom kome pamet "dolazi sledećeg dana"

Izvor: RTS, 28.Nov.2020

Po starom bugarskom običaju, Bugarinu dolazi pamet sledećeg dana, pa je tako i sa kolegom Zoranom Zaevim, rekao je zamenik premijera Bugarske Krasimir Karakačanov povodom izjave premijera Severne Makedonije o istoriji dve zemlje. . Bugarski ministar odbrane i zamenik premijera...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.