Dimitrov: Pre ili kasnije naći ćemo zajednički jezik sa Bugarskom

Izvor: B92, 28.Nov.2020, 10:10

Dimitrov: Pre ili kasnije naći ćemo zajednički jezik sa Bugarskom

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je juče da makedonski jezik i identitet nisu nikome pretnja .

On je ocenio da Bugarska ima koristi od evropeizacije njenog susedstva, te naveo da Balkan može da očekuje veće američko prisustvo nakon što je Džo Bajden izabran za predsednika SAD.

Dimitrov je za N1 rekao da je tokom susreta sa Bajdenom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, gde je bio s premijerom Zoranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zaevom, mnogo razgovarano o Balkanu i NATO, u vreme kada Severna Makedonija nije bila članica Alijanse.

"Mislim da Balkan verovatno može da očekuje čak i veće američko prisustvo koje će biti na liniji stabilnosti, kretanja napred ka integracijama, zatvaranja problema i sve to na održiv i dugoročan način. Očekujem podršku Bajdenove administracije za puno važnih pitanja u našem regionu", poručio je Dimitrov, prenosi N1 BiH.

Što se tiče odluke Bugarske da zbog makedonskog jezika i istorije blokira otvaranje pregovora Severne Makedonije sa EU, koji je trebalo da počnu u decembru, on je rekao da misli da će "pre ili kasnije naći zajednički jezik".

Dimitrov je dodao da su pitanja o jeziku i identitetu "u srcu domaćih pitanja, suvereniteta jedne države, jer predstavljaju izraz prava na samoopređeljenje", ocenivši da nijedna država nema bilo kakve pravne osnove po međunarodnom ili evropskom pravu da građanima Makedonije kaže nešto o makedonskom jeziku.

Dimitrov je rekao da je teško shvatiti kako makedonski jezik može da bude prepreka za početak pristupnih pregovora o integraciji u Uniju, u kojoj je jezička različitost jedna od fundamentalnih, temeljnih vrednosti.

On je dodao da mu je teško i da shvati kako je makedonski jezik prepreka za dobre međususedske odnose, "pogotovo kada dobrosusedski moraju biti kroz međusobno poštovanje".

"Naš jezik, makedonski jezik i naš makedonski identitet nisu pretnja bilo kome, za bilo kojeg suseda, ne mešamo se u jezike i identitete bilo koga drugog", poručio je on.

Dodao je da misli da suštinski i dugoročno dve zemlje imaju veoma bliske interese.

"Želimo da budemo prijatelji, da imamo plodnu ekonomsku saradnju, mislim da Bugarska ima korist od evropeizacije njenog susedstva i region ako mogu to tako da kažem u širem smislu od regiona Balkana ili Istočnog ili Zapadnog Balkana. Tako da ranije ili kasnije mislim da ćemo naći zajednički jezik. U krajnjoj liniji makedonski i bugarski jezik su bliski i trebalo bi da nam pomognu da se dobro razumemo, a ne da nam jezici budu razlog da se ne razumemo", rekao je on.

Govoreći o saradnji Severne Makedonije i BiH, DImitrov je rekao da dve zemlje imaju zajedničku istoriju i izrazio uverenje da imaju zajedničku evropsku budućnost.

On je podsetio na kopredsedavanje Severne Makedonije Berlinskim procesom, navodeći da je jedna od potencijalnih prednosti uvođenje četiri olakšice: kretanje ljudi, proizvoda, kapitala i usluga u regionu.

"U delu ''sloboda kretanja ljudi'' predlažemo jedan regionalni dogovor, tako da građani bilo koje zemlje na Zapadnom Balkanu mogu otići u bilo koju drugu zemlju samo sa ličnom kartom. To će pomoći, ako ostane ova politička volja, da nemamo vizni režim u našem regionu. Mi nismo veliki region, mi nismo velike države, iako smo ponosi s tim ko smo i kakve su nam države", rekao je Dimitrov.

On je dodao da je napredak jedne od država ujedno napredak za druge u regionu i poručio da je ekonomska saradnja područje u kojem države mogu da rade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"MAKEDONSKI IDENTITET NIKOM ENIJE PRETNJA" Nikola Dimitrov: "Pre ili kasnije naći ćemo zajednički jezik sa Bugarskom"

Izvor: Blic, 28.Nov.2020

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je juče da makedonski jezik i identitet nisu nikome pretnja i ocenio da Bugarska ima koristi od evropeizacije njenog susedstva, te naveo da Balkan može da očekuje veće američko prisustvo nakon što je Džo Bajden...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.