RUSKI GEST DOBRE VOLJE: Uhapšeni ukrajinski mornari će biti pušteni kući!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI GEST DOBRE VOLJE: Uhapšeni ukrajinski mornari će biti pušteni kući!

Ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova izjavila je da je sa Rusijom postignut dogovor o povratku uhapšenih ukrajinskih mornara nakon incidenta u Кerčkom moreuzu.

Trenutno se radi na potpisivanju neophodnih dokumenata, nakon čega će mornari biti pušteni.

- Već su postignuti sporazumi o vraćanju mornara. Postoji odluka Međunarodnog suda za pomorsko pravo. Sada se finaliziraju dokumenti. Mislim da ćemo se uskoro susresti s mornarima u domovini - rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Denisova.

Pri tome je advokat mornara Nikolaj Polozov izjavio da ne zna ništa o takvom sporazumu. On je naveo da ne učestvuje u pregovorima i ne može da kaže u kojoj su oni fazi. Ali, da su se sa mornarima izvodile ikakve proceduralne radnje, ili nešto što ima veze sa dokumentima, odbrana bi znala za to, jer mornari ništa ne mogu da potpisuju bez advokata.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Кapu" 25 novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Кonvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Кerču.

Денісова заявила про досягнуті домовленості щодо повернення українських моряків із РФ: "Скоро зустрічатимемо на Батьківщині" https://t.co/VVyK3KqBAt 👈

— 5 канал 🇺🇦🇪🇺 (@5channel) July 24, 2019

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSTIGNUT DOGOVOR RUSIJE I UKRAJINE: Puštaju na slobodu ukrajinske mornare uhapšene posle incidenta u Kerčkom moreuzu!

Izvor: Kurir, 24.Jul.2019

Ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova izjavila je da je sa Rusijom postignut dogovor o povratku uhapšenih ukrajinskih mornara nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.