RIK sutra o prigovoru naprednjaka

Izvor: RTS, 11.Maj.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK sutra o prigovoru naprednjaka

Republička izborna komisija sutra će raspravljati o prigovoru predsedničkog kandidata SNS-a Tomislava Nikolića o nepravilnostima u izbornom procesu, rekao sekretar RIK-a Veljko Odalović. Nikolić traži poništavanje izbora na svim nivoima.

Sekretar Republičke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborne komisije Veljko Odalović rekao je da je Komisiji večeras stigao prigovor predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića koji se odnosi na ispravljanje nepravilnosti u izbornom procesu.

Prigovor će, kako je naveo, sutra biti razmatran na sednici RIK-a. Tomislav Nikolić je u prigovoru RIK-u poništavanje izbora na svim nivoima, rekao je Odalović u Dnevniku RTS-a.

"RIK-u je u 18.30 stigao prigovor Nikolića koji se odnosi na nepravilnosti, bez konkretnog navođenja mesta, a nije navedeno ni da li je sporan izborni materijal sa predsedničkih ili parlamentarnih izbora. Nikolić je u prigovoru tražio poništavanje izbora na svim nivoima", precizirao je Odalović.

Veljko Odalović je najavio da će RIK sutra razmatrati Nikolićev prigovor i da će formirati grupu sastavljenu od članova RIK-a i zaposlenih u stručnoj službi Skupštine Srbije koja će detaljno pregledati kompletan izborni materijal i utvrditi da li i gde eventualno nedostaje džak sa glasačkim listićima i krenuće tim putem da utvrđuje šta se dogodilo.

Upitan o primedbu SNS da je RIK juče "požurio da saopšti" konačne rezultate, Odalović je odgovorio da je rok definisan zakonom i određen na 96 sati od zatvaranja biračkih mesta i podsetio da je taj rok istekao sinoć u 20 sati, pa RIK saopštavanjem rezultata u 19.30 nije odstupio ni minut od propisanog roka.

"Procedura sa izbornim materijalom je dobro poznata RIK-u i članovima RIK-a iz političkih stranaka. Stranke su uključene u sve faze izbora, od štampanja glasačkih listića, preko strukture RIK-a u kojima imaju predstavnike do proširenih sastava biračkih odbora gde se proglašavaju izborne liste i članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji učestvuju u sprovođenju izbora", rekao je Odalović.

Sekretar RIK je u vezi sa štampanjem izbornog materijala naveo da se u RIK-u utvrđuje termin za štampanje i pozivaju predstavnici političkih stranaka da prisustvuju početku štampanja i to je javna radnja, prenosi se direktno preko medija, potpisuju se protokoli.

"Po završetku štampanja izbornih listića, kojih ima koliko i upisanih biračka plus 0,5 odsto takozvane rezerve, komisijski se uništava štamparska ploča i izveštaj se dostavlja RIK-u", precizirao je Odalović.

Kako je objasnio materijal koji se štampa u štampariji "Službenog glasnika" distribuira se opštinskim izbornim komisijama (OIK) u pratnji policije i koordinator RIK-a zapisnički predaje materijal OIK-u ili radnom telu.

"OIK ili radno telo u subotu, dan pred izbore, materijal predaje biračkim odborima koji vrše uvid i za sve postoje zapisnici o primopredaji", istakao je Odalović.

Postupak se po završetku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja odvija u suprotnom pravcu, birački odbor predaje materijal OIK-u i sačinjava zapisnik o tome šta se predalo, a OIK predaje koordinatoru RIK-a i materijal stiže u depo u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana, rekao je sekretar RIK-a.

Zapisnici se obrađuju posebno i vrši se statistička kontrola i tako smo sinoć utvrdili i saopštili konačne rezultate, zaključio je Odalović.

Lideri SNS-a juče su novinarima pokazali vreću sa, kako su rekli, 3.000 glasačkih listića pronađenih u jednom kontejneru, tvrdeći da su oni zamenjeni listićima na kojima su bili zaokruženi kandidati vladajuće koalicije.

Funkcioner DS-a Oliver Dulić i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekli su da pretpostavljaju da su ti listići iz Zaječara i da ih je uzeo jedan član naprednjaka. Srpska napredna stranka je to negirala i saopštila da su listići iz Vojvodine.

Predsednik Skupštine Zaječara Ivan Joković optužio je danas Pokret radnika i seljaka (PRS) za organizovanje nereda u Gradskoj izbornoj komisiji u tom gradu, kada su otpečaćene koverte sa izbornim materijalom.

Joković je rekao i da je sav materijal za lokalne izbore sačuvan, ali da nedostaje deo materijala za predsedničke i republičke izbore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.