Putin se predaje? Svira za kraj rata

Izvor: B92, 20.Sep.2022, 09:15

Putin se predaje? "Svira" za kraj rata

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, poručio je Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik je kazao da je ruski stav "da želi da okonča sve što pre" je veoma važan.

Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opsežne razgovore.

"I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan", izjavio je turski predsednik.

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane.

On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak napred.

Erdogan smatra i da mirovnim rešenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom. Turski predsednik kaže i da je Putinu rekao da vrati Krim njegovim pravim vlasnicima.

"Od 2014. mom dragom prijatelju Putinu govorimo o ovome i to smo tražili od njega. Tražili smo da se Krim vrati njegovim pravim vlasnicima. To su ujedno i naši potomci koji žive tamo", rekao je Erdogan i dodao da nikakav korak u tom smjeru nikad nije napravljen.

Na pitanje kako bi trebao izgledati kraj rata u Ukrajini, Erdogan je rekao da zemlja koju su Rusi osvojili mora biti vraćena Kijevu. Turski predsednik je za PBS govorio i o blokiranju prijema Švedske i Finske u NATO koje je Ankara obrazložila "podrškom kurdskim teroristima" u ove dve zemlje i rekao da su se u Švedskoj "teroristi infiltrirali sve do njihovih parlamenata".

"U Stokholmu vidimo da teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, postera vođa terorističkih organizacija ima na pretek. Oni demonstriraju. Uzvikuju parole. I napadaju nevine potomke turskih državljana u Stokholmu. Našim švedskim sagovornicima dali smo sve dokaze koje se odnose na ovaj razvoj događaja", izjavio je Erdogan.

On je naglasio i da "Finska, s druge strane, nije kao Švedska" kao i da je u toj zemlji situacija "malo smirenija" i da vlasti "imaju više kontrole nad razvojem događaja".

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugalija i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.