Putin odustaje?

Izvor: B92, 21.Sep.2022, 07:13

Putin odustaje?

Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih "imperijalnih ambicija", koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju.

On će to učiniti samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

"Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada", poručio je Šolc u utorak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

"Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu", rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome "jaki vladaju slabim".

"Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?" upitao je Šolc.

Druga mogućnost , prema Šolcu, jesu zajednički napori da se "obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane", što jeste njegov odgovor, kako je rekao, "kao Nemca i Evropljanina".

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, "globalni jug" treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Putin u ratu sa celom EU - španski premijer

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2022

Rusija se ne vodi rat samo protiv Ukrajine, već protiv cele Evropske unije, izjavio je španski premijer Pedro Sančez u intervjuu za Politiko. On je dodao da vojna operacija Moskve u Ukrajini propada i da je samo uspela da ojača EU. Govoreći uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku,...

Nastavak na Vostok.rs...

Makron optužio Rusiju za imperijalizam; Šolc: nećemo prihvatiti mir po diktatu Rusije

Izvor: RTS, 21.Sep.2022

U toku je generalna debata 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a glavna tema je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove". Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Rusiju za savremeni imperijalizam, dok je nemački kancelar Olaf Šolc...

Nastavak na RTS...

Putin: Imamo bolje oružje od NATO-a i spremni smo da ga upotrebimo. Ne blefiram

Izvor: RTS, 21.Sep.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji u Ruskoj Federaciji. Poručuje da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da neće oklevati da ga upotrebi ako joj teritorija bude ugrožena. . Vladimir Putin je u svom obraćanju...

Nastavak na RTS...

„Rusija je besramno prekršila osnovne principe Povelje UN“, poručio Bajden u govoru na Generalnoj skupštini UN

Izvor: Danas, 21.Sep.2022

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je svoj govor na Generealnoj skupštini Ujedinjenih nacija snažnom retorikom protiv Rusije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.