Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom izrazio nadu da cela Evropa prilikom realizacije projekta "Severni tok 2" neće izgledati kao Bugarska, koja je svojevremeno odustala od realizacije gasovoda "Južni tok".

"Nikako ne bih voleo da cela Evropa izgleda kao Bugarska i pokaže slabost i nemogućnost da zaštiti svoje nacionalne interese", naglasio je Putin.

Ruski predsednik uverio je da će Rusija ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pouzdani snabdevač energetskih resursa u Evropi. Prema njegovim rečima, snabdevanje energentima je pouzdano i bez tranzitnih rizika, prenosi Sputnjik.

"Raste obim nabavke i pada domaća eksploatacija u Evropi", dodao je Putin. Plodotvorna saradnja Rusije i Austrije u energetskom sektoru jedna je od ključnih oblasti bilateralne saradnje, izjavio je ruski predsednik.

"Naša zemlja neprekidno snabdeva Austriju energetskim resursima, a tranzitom kroz njenu teritoriju i druge evropske zemlje", rekao je Putin, naglasivši da je to nesumnjivo jedna od ključnih oblasti saradnje Moskve i Beča.

Uprkos teškoj situaciji u svetskoj politici i ekonomiji, rusko-austrijske trgovinske i investicione veze nalaze se u usponu, istakao je on. Prošle godine trgovina je povećana za 40 odsto, dodao je Putin.

Rusija pozdravlja stav austrijske vlade u podršci projektu "Severni tok 2", koji je značajan za ceo evropski kontinent, izjavio je Putin.

"OMV takođe učestvuje u izgradnji gasovoda '"Severni tok 2". Ruska strana pozdravlja stav Vlade Austrije za podršku ovom projektu, koji je značajan za ceo evropski kontinent", rekao je Putin posle razgovora sa austrijskim kancelarom.

Rusija polazi od činjenice da je Evropa zajedno sa Rusijom zainteresovana za realizaciju projekta gasovoda "Severni tok 2". "Mi ćemo se boriti za njegovu realizaciju", naglasio je ruski lider.

Austrijski kancelar istakao je da evropske države podržavaju projekat gasovoda "Severni tok 2".

"Mi imamo sopstvene interese, a Evropska unija pristupa ovom pitanju uz punu odgovornost. Želeo bih da vas uverim da evropske države koje učestvuju u ovom projektu njega i podržavaju. Naravno, postoje još neka pravna pitanja koja treba razjasniti", odgovorio je Kurc na pitanje o potencijalnoj opasnosti od povlačenja evropskih partnera iz projekta zbog opasnosti od jednostranih američkih sankcija.

On je istovremeno istakao značaj osiguranja energetske bezbednosti Evrope.

"S tim u vezi, Austrija podržava "Severni tok 2".… Ali za nas je veoma važno da se poštuju interesi Ukrajine kao važne tranzitne države. Postoji pitanje Ukrajine koje treba razjasniti", naglasio je Kurc.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.