Putin: Glas Trampovih birača i onih koji su glasali za Bregzit se ne poštuje

Izvor: B92, 20.Dec.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Glas Trampovih birača i onih koji su glasali za Bregzit se "ne poštuje"

Vladimir Putin održao ovogodišnju završnu konferenciju za novinare.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je optužio je britanske i američke političke klase za "nepoštovanje" javnosti dovođenjem u pitanje rezultata referenduma o Bregzitu i izbora Donalda Trampa.

"Oni ne žele da priznaju Trampovu pobedu. To je omalovažavanj glasača", kazao je Putin.

"Isti je slučaj i sa Britanijom: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bregzit se dogodio, ali niko ne želi da ga primeni."

Putin je svoje viđenje događaja izneo na ovogodišnjoj završnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Lider Rusije je dodao i da britanska premijerka Tereza Mej nema izbora osim da se drži Bregzita, a ako to ne bi učinila, time bi potkopala britansku demokratiju.

"Ona mora da postupi po volji naroda izraženoj tokom referenduma", rekao je. "Ili inače to uopšte nije referendum: ponavljanje iznova i iznova ako se nekom ne dopadaju rezultati. Da li je to demokratija?"

Stiven Rozenberg, VVC Njuz Moskva

Ovo su čuna vremena. Danas sam gledao lidera sve autoritarnije Rusije da Zapadu drži lekciju pravog značenja demokratije.

Putinova poruka u osnovi je ova: Ne sviđa vam se Tram? Ne pije vodu. Američki glasači su ga izabrali.

Ne sviđa vam se Bregzit? Ni to ne pije vodu. Britanci su glasali za to.

Ovo su reči političkog lidera koji je famozno stvorio sistem "usmerene demokratije" u Rusiji (u kojem Kremlj upravlja svime).

U nekim trenucima je konferencija za novinare izgledala i zvučala više kao cirkus - novinari su vikali na sav glas kako bi privukli pažnju "ringmastera" Kremlja, da bi mogli da postave pitanje. U jednom trenutku Putin je morao da zatraži od svih da se primire.

Na kraju "predstave" me je bolela ruka. Držao sam znak BBC-ja skoro četiri sata. Nažalost, nisam postavio pitanje predsedniku.

Planirao sam da pitam o trovanju Skripalja. Možda sledeći put...

Velika Britanija je jedna od brojnih zapadnih zemalja koja je Rusiji uvela ekonomske sankcije zbog aneksije Krima i napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na jugu Engleske.

Putin je saopštio da postoji rastuća težnja potcenjivanja pretnja nuklearnog rata i iskritiovao Trampov plan za povlačenje iz ključnog nuklearnog ugovora sa Rusijom.

"U suštini smo svedoci raspada međunarodne kontrole oružja i (početka) trke u naoružanju", rakao je.

Tramp je izjavio je da će se SAD povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg intervala iz 1987. godine, jer ga je Rusija "kršila".

Sporazumom se zabranjuju projektili srednjeg dometa, sa opsegom 500-5.500 kilometara.

https://twitter.com/BBCSteveR/status/1075724748901007361

Ruski predsednik je optužio SAD da žele da dominiraju svetom.

Tramp je u sredu najavio da će se američke trupe povući iz Sirije, rekavši da su snage Islamske države poražene.

Putin je pažljivo pozdravio taj potez, ali je i pitanje doveo da će se to i dogoditi.

"Ne vidimo znake povlačenja", rekao je dodajući da su Sjedinjene Države "u Avganistanu 17 godina i uvek najavljuju da će se povući."

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Glas Trampovih birača i onih koji su glasali za Bregzit se ne poštuje

Izvor: Radio 021, 20.Dec.2018

Vladimir Putin održao ovogodišnju završnu konferenciju za novinare...EPAPutin iskritikovao političare u SAD i Britaniji..Predsednik Rusije Vladimir Putin je optužio je britanske i američke političke klase za „nepoštovanje" javnosti dovođenjem u pitanje rezultata referenduma o Bregzitu i izbora...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.