Pusić: Hrvatska pozdravlja napredovanje Beograda i Prištine ka EU

Izvor: Blic, 21.Feb.2014, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Hrvatska pozdravlja napredovanje Beograda i Prištine ka EU

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas u Zagrebu da ta zemlja podržava napredovanje Beograda i Prištine prema članstvu u EU.

"Hrvatska podržava napredovanje Kosova prema članstvu u EU, podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i sporazum o liberalizaciji viznog režima, kao što smo podržavali i podržavamo napredovanje Srbije prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropskim integracijama", rekla je Pusićeva posle susreta s kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Prema njenim rečima, svaka zemlja u regionu treba svojim tempom da ispunjava postavljene uslove na evropskom putu i izrazila uverenje da će sve zemlje regiona dostići taj cilj.

Kosovski ministar Hodžaj je ocenio da je 2013. bila istorijska za region, jer je Hrvatska postala članica EU, a Kosovo uspelo da postigne "istorijski sporazum sa Srbijom". On je naglasio da je Hrvatska primer na putu evropskih intergracija.

Hodžaj je u Zagrebu razgovarao i s predsednikom Sabora Josipom Lekom, koji je istakao podršku Kosovu na putu prema EU.

"Od priznanja nezavisnosti Republike Kosovo, Hrvatska se zauzima za njenu celovitost. Naša je želja da se Kosovo integriše u EU", rekao je Leko na sastanku s kosovskim ministrom, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Sabora.

Hodžaj je ocenio da su odnosi Zagreba i Prištine "izvrsni", ali da još treba ojačati privrednu, obrazovnu i kulturnu saradnju. On je Leki preneo poziv predsednika kosovskog parlamenta da službeno poseti Kosovo.

Pročitajte još Vesna Pusić u ponedeljak u Beogradu

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.