Brionski sastanak: Za brže evropske integracije Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brionski sastanak: Za brže evropske integracije Zapadnog Balkana

BRIONI -

Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić i članovi Predsedništva BiH izrazili su danas međusobnu podršku evroatlantskoj integraciji sve tri države i istakli važnost održavanja zajedničkih sastanaka za sve tri zemlje i čitav region.

Današnji sastanak u Beloj vili na Brionima na kojem su pored Josipovića i Tadića učestvovali i članovi predsedništva BiH Željko Komišić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović prvi je sastanak šefova država Srbije, BiH i Hrvatske.

Bez mešanja u unutrašnje stvari BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas na Brionima da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali da to ne znači da mogu da se mešaju u unutrašnje stvari BiH.

Tadić je, nakon trilateralnog susreta sa predsednikom Hrvatske i Predsedništvom BiH, rekao da samo institucije BiH i građani te zemlje mogu definisati politiku te države.

"Očekujemo da i BiH bude garant suverenosti i naših država", istakao je predsednik Srbije.

On je rekao i da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka sa Josipovićem i Komšićem da nijedna zemlja u regionu ne može da bude lider, već da sve treba međusobno da se pomažu i da sarađuju.

Posle sastanka koji je trajao oko tri sata, Josipović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se na ovakve trilateralne susrete možda predugo čekalo, ocenivši da su oni važni pre svega zbog međuzavisnosti tri zemlje koje vezuju mnoga pitanja - od granica, preko ljudi, do kulture, umetnosti i tradicije.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, ističući važnost ovakvih sastanaka, rekao da ih ranije nije bilo verovatno zbog nedostatka političke volje i izrazio nadu da će ovakvi susreti postati praksa.

Kao jedan od zaključaka sastanka Tadić je naveo ubrzavanje evropske integracije za sve države bivše Jugoslavije.

"Saglasili smo se da i Srbija što pre treba da dobije datum za pregovore, a ne samo status kandidata", naglasio je Tadić.

On je dodao da u sve tri zemlje žive i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci, pa bi bilo "nepravedno da neki delovi naših naroda žive u EU, a neki ne".

Josipović je rekao da tri zemlje vežu i teška pitanja iz proteklog rata, ali i svest da se ta pitanja moraju zatvoriti na pravedan i pošten način i na dobrobit sve tri zemlje.

On je rekao da se sada treba fokusirati na infrastrukturne projekte od kojih bi sve tri države imale korist. Zbog toga je, dodao je hrvatski predsednik, dogovoreno da se vlade podrže da nastave na poslovima saradnje.

Ocenivši da su odnosi tri zemlje odlični, kao i lični odnosi šefova država, Boris Tadić je rekao da postoje otvorena pitanja poput granica, imovine, materijalnog nasleđa, ali i ogromni potencijali za njihovo rešavanje.

Tadić je posebno istakao važnost ekonomske saradnje, rekavši da je to tema od presudne važnosti, jer bez snažne ekonomije nema izgradnje stabilnih političkih odnosa, upozorivši pri tom da sledi drugi udar svetske ekonomske krize.

Predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH Željko Komišić ocenio je da je razgovor "bio iskren, otvoren i bez fige u džepu"

Komšić je rekao da je današnji susret pokazao da postoji uzajamno razumevanje za stavove drugih posebno kada je reč o pomirenju i procesuiranju ratnih zločina.

Kada je reč o evropskim integracijama, Komšić je rekao da su je interes svih da sve tri države što pre budu u EU.

Tadić je kazao da je dovršetak saradnje sa Tribunalom u Hagu i procesuiranje odgovornih za ratne zločine i uslov za pomirenje i da je njegov posao kao predsednika Srbije da "pospeši da se svi koji su osumnjičeni nađu pred sudom".

"Dovršetak saradnje sa Haškim tribunalom i procesuiranje optuženih za ratne zločin je pretpostavka pomirenja, kao što je pretpostavka pomirenja i utvrđivanje pravne istine", dodao je on.

Na pitanje o odnosu Hrvatske i Srbije prema BiH Tadić je kazao da ni jedna zemlja ne može imati poziciju lidera, hegemona prema susednoj zemlji. On je dodao da Hrvatska i Srbija jesu potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali da ni Hrvatska ni Srbija ne mogu da se mešaju u unutrašnje prilike BiH.

Srbija i Hrvatska ohrabruju politički dijalog u BiH i sve što je dogovoreno demokratskim dijalogom prihvatljivo je i za Srbiju, rekao je Tadić.

Učesnici brionskog sastanka su se sinoć sreli s predstavnicima hrvatske kulture.

Dodik: Prihvatljivi svi kontakti za stabilizaciju u regionu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, povodom neformalnog sastanka predsednika Hrvatske, Srbije i tročlanog Predsedništva BiH na Brionima, rekao da su prihvatljivi i dobrodošli svi kontakti koji doprinose stabilizaciji i normalizaciji stanja u regionu.

"Podržavam takve razgovore jer se radi o legitimnom procesu i sastanku koji treba da pruži odgovore na neka otvorena pitanja", kazao je Dodik za "Večernje novosti".

Dodik je istakao da je dobrodošla normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske - koje su ključne u regionu, i BiH.

"Ne znam koliko će se u tome uspeti, ali ovaj način da se prevaziđu sporovi svakako je plemenita ideja i nešto što podržavam", kazao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trilaterala na Brionima: Zajedno u EU

Izvor: Mondo, 18.Jul.2011

Lideri Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine saglasili su se na Brionima o potrebi maksimalne saradnje i podrške u procesu evrointegracija, jer, kako su ocenili, nijednoj zemlji u regionu nije u interesu da druge zaostaju na tom putu.

Nastavak na Mondo...

Predsjednici na Brionima: Otvorena pitanja iz ratova moramo zatvoriti

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2011

BRIONI - Lideri Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine saglasili su se danas na Brionima o potrebi maksimalne saradnje i međusobne podrške u procesu evrointegracija, jer, kako su ocijenili poslije trilateralnog samita, nijednoj zemlji u regionu nije u interesu da druge zaostaju na tom putu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Međusobna podrška na putu ka EU

Izvor: RTS, 18.Jul.2011

Lideri Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine istakli su, posle trilateralnog sastanka na Brionima, potrebu za maksimalnom saradnjom i međusobnom podrškom u procesu evrointegracija...Ubrzanje procesa evropskih integracija u intersu je svih zemalja Zapadnog Balkana, jer je to životno pitanje, ocenili...

Nastavak na RTS...

Tadić i Josipović izribali Komšića!

Izvor: Press, 19.Jul.2011, 00:12

Predsednici Srbije i Hrvatske na sastanku sa članovima Predsedništva BiH skrenuli pažnju Željku Komšiću da prestane da ih bez povoda optužuje da se mešaju u unutrašnje stvari BiH

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.