Predloženo raszešenje Nate Mesarović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo raszešenje Nate Mesarović

BEOGRAD -

Visoki savet sudstva predložio je danas Skupštini Srbije da razreši predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović.

Savet je doneo takvu odluku na predlog ministar pravde Nikole Selakovića.

Društvo sudija: Sudije rade pod pritiskom moćnika

Da li će predlog Visokog saveta sudstva za smenu Nate Mesarović sa funkcije predsednice Visokog kasacionog suda biti kraj međusobnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teških optužbi koje povodom stanja u pravosuđu razmenjuju prvenstveno političari?

Počelo je optužbom predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana na račun Nate Mesarović da je "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i da je "glavni nosilac korupcije".

Mesarovićeva je pozvala Cvijana da dokaže tvrdnje kojima ugrožava njenu bezbednost i bezbednost njene porodice, a funkcionerka Demokratske stranke i bivša ministarka pravde Snežana Malović optužuje Cvijana, inače funkcionera Srpske napredne stranke, da je, kao advokat, pretnjama sudiji pokušao da izdejstvuje ukidanje pritvora svom branjeniku, optuženom za šverc kokaina.

Zatim naprednjaci traže odgovornost Malovićeve za reformu pravosuđa, demokrate podnose krivičnu prijavu protiv Cvijana zbog ometanja pravde, a LDP traži da bude smenjen sa mesta predsednika skupštinskog Odbora.

Milošević: Nedopustivo optuživanje preko medija

Predsednica Sindikata Slađanka Milošević osuđuje takve nastupe.

"Nedopustivo je da se optužuju preko medija i zabavljaju narod, u stvari ne prihvatajući procedure koje postoje za utvrđivanje odgovornosti i smene odgovornih. Nata Mesarović ne može da bude jedina odgovorna i nosilac korupcije, niti u pravosuđu, niti u državi. Prema mom mišljenju, najveći izvor korupcije su političri koji su izmislili takozvani "drp-sistem", kaže Slađanka Milošević.

Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević, pak, odbacujući ocene da se sprema politička smena, podseća na to da je taj sud, povodom inicijative Srpske napredne stranke za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o sudijama, prema kojoj je izabrana Mesarovićeva, poštovao celu proceduru, sporni član ocenio neustavnim, na osnovu čega Visoki svet sudstva i raspravlja o smeni.

Boljević: Zašto takve diskvalifikacije?

Uz ocenu da postoji odgovornost Visokog saveta sudstva i Nate Mesarović i predesedenica Društva sudija Srbije Dragana Boljević takođe upozorava na to da je pravosuđe izloženo neprincipijelnom pritisku:

"Ako vlast samo želi da se u Skupštini Srbije konstatuje da Nati Mesarović prestaje sudijska funkcija, zašto takve diskvalifikacije, kojima se na nepotreban način blati jedna osoba", pita se Dragana Boljević.

Ona smatra da nije korupcija preovlađujuće stanje u pravosuđu. Ranije je to bila loša obučenost sudija, a sada je tome pridodat osećaj straha za radno mesto i nemogućnost da se spreči uticaj političkih i ekonomskih moćnika, upozorava Boljevićeva.

"Znači da sudije ne obavljaju posao na osonovu savesti i stručnosti nego opterećeni time kakav bi uticaj na njih mogle da imaju stranke u slučaju kojim se bave", kaže Dragana Boljević.

Transparentnost Srbije: Ne zna se put

Nesiguran status sudija i njihovog izbora i reizbora, predviđeni prethodnom Reformom pravosuđa, umnogome su uticali na objektivnost njihovog rada, ukazuje programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić:

"Loše je i ako se ne zna kojim putem pravosuđe treba da ide u najavljenim promenama. Nepoznanica je to da li će se opet smanjivati broj sudija, na koji način i prema kojim kriterijumima, kao i to kako će biti organizovani sudovi". upozorava Nenadić.

Svakako da postoji i unutrašnja odgovornost, a ništa ne utiče toliko loše na ugled pravosuđa, koliko to ako loš rad prolazi bez posledica, kaže Nenadić.

On podseća na to da su retki slučajevi dokazane odgovornosti sudije, jer se ne koriste dva zaštitna mehanizma - institucija disciplinskog tužioca, koji postupa po pritužbama na rad sudija, kao i krivična odgovornost, odnosno kršenje zakona, koja se veoma teško dokazuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.