Predloženo razrešenje Nate Mesarović

Izvor: RTS, 23.Jan.2013, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo razrešenje Nate Mesarović

Skupštini Srbije predloženo da Nata Mesarović bude razrešena funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Vrhovni savet sudstva odluku doneo na predlog ministra Nikole Selakovića, a povodom odluke Ustavnog suda koji je proglasio neustavnim član Zakona o sudijama, na osnovu kojeg je Mesarovićeva izabrana.

Visoki savet sudstva predložio je danas Skupštini Srbije da razreši predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović. Savet je doneo takvu odluku na predlog ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravde Nikole Selakovića.

U saopštenju Saveta navedeno je da je na današnoj vanrednoj sednici doneta odluka da se Skupštini Srbije predloži da "donese odluku o prestanku funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda".

Savet je naveo da je takva odluka doneta na predlog ministra pravde Nikole Selakovića, a povodom odluke Ustavnog suda od 20. decembra prošle godine.

Ustavni sud Srbije tada je proglasio neustavnim član Zakona o sudijama, na osnovu koga je Nata Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

Mesarovićeva je na tu funkciju izabrana 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran. Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda je po položaju i predsednik Visokog saveta sudstva.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član VSS Petar Petrović ranije danas je objasnio da VSS ne postavlja i ne smenjuje i da Savet može samo da predlog uputi parlamentu.

Petrović je objasnio da, ukoliko VSS predloži razrešenje Nate Mesarović, sledi određena procedura utvrđena Ustavom Srbije i Zakonom o sudijama koja se odnosi na razrešavanje i izbor novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.