Poruke iz Beča: Nova strategija za Zapadni Balkan mora biti konkretna

Izvor: RTS, 30.Jan.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke iz Beča: Nova strategija za Zapadni Balkan mora biti konkretna

Poruka današnje konferencije "Komsult", koja se održava u Beču, jeste da nova strategija Evropske unije za Zapadni Balkan mora biti u potpunosti jasna i konkretna.
Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Balkan izrazila je nadu da nova strategija EU neće biti samo još jedan papir, već da će doneti novu svest i praksu, te da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti prilagođena novim realnostima, a kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža napomenula je da jezik strategije mora biti jasan i potpuno konkretan.

Nedovoljno je da nam se govori da imamo evropsku strategiju, to nam je govoreno već toliko godina. Neophodno je da startegija bude konkretna, da se zna šta je u fokusu integracionog procesa, rekla je Hodža.
Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana moraju same da se fokusiraju na reforme i transformišu se i one to, tvrdi, znaju, ali je neophodno da se od EU dobiju tačne smernice za članstvo, odnosno, kako je rekla: "Kada mi uradimo svoje, mora i EU da obavi svoj deo."
Hodža smatra i da je neophodno da na Zapanom Balkanu budu aktivne EU i SAD, jer je, kako kaže, Amerika igrala važnu ulogu u stabilizaciji regiona.
"Zapadni Balkan želi da bude pod 'kišobranom blagostanja' EU"
Potpredsednik makedonske vlade zadužen za evropske integracije Bujar Osmani rekao je da Zapadni Balkan želi da bude pod "kišobranom blagostanja" EU, izrazivši uverenje da će pitanje imena biti rešeno do juna, kako bi Makedonija dobila u julu poziv za članstvo u NATO-u i krenula u pregovarački proces sa EU.
Kako je primetio, ohrabrujuće je za EU da u trenutku kada jedna članica istupa iz Unije šest zemalja želi da uđe.
Osmani od predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije očekuje da se EU fokusira na Zapadni Balkan, te predlaže da bi moto austrijskog predsedavanja mogao da bude "Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana".
I Hedvig Morvai očekuje od aktuelnih predsedavajućih da Makedonija okonča proces pristupanja, a da Albanija dobije status kandidata, te napominje da bi rešenje spora oko imena Makedonije moglo biti pozitivna motivacija za ceo region.
Rešenje spora oko imena Makedonije očekuje i Ivan Vejvoda sa bečkog Instituta društvenih nauka, koji ukazuje na značaj procesa evropskih integracija po Zapadni Balkan, uz opasku da je u regionu svima poznato da je čak 98 odsto posla na nama, a da je cilj da učinimo naša društva boljim.
Evropski poslanik iz Austrije Lukas Mandl najavio je da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsedavanja EU biti Zapadni Balkan, a u vezi s evropskim integracijama regiona istakao je značaj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hodža: Cilj Prištine da Srbija prizna Kosovo

Izvor: B92, 31.Jan.2018, 11:21

Priština, Beč -- Cilj Prištine u dijalogu sa Beogradom je međusobno priznanje i normalizacija odnosa, izjavila je kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža...Ona ističe i da su se obe delagacije saglasile da dijalog ne može trajati večno...Ona je za austrijsku agenciju APA izjavila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.