Izvor: RTS, 08.Mar.2022, 22:36

Poljska šalje ”migove” u bazu Ramštajn, Ukrajinci čekaju pojačanja

Poljske vlasti su odobrile hitno prebacivanje svih ispravnih aviona “mig-29” u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, pozivajući istovremeno ostale članice NATO-a da postupe na isti način. Potez Varšave usledio je 48 sati posle zahteva američkog državnog sekretara Entonija Blinkena članicama NATO-a da Ukrajini ustupe borbene avione sovjetskog porekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre svega “mig-29” i ”suhoj-25”.
Poljska je prva članica NATO-a čiji će se borbeni avioni, doduše preko posrednika, naći u naoružanju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pošto je vlada u Varšavi odobrila prebacivanje ispravnih "migova-29" u bazu Ramštajn u Nemačkoj.

"Vlasti Republike Poljske, posle konsultacija sa predsednikom i vladom, spremne su da upute – odmah i bez nadoknade – sve svoje "migove-29" u bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD", saopštila je poljska vlada.
Ovakva odluka Poljske usledila je samo 48 sati posle zahteva američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je od članica NATO-a zatražio da svoje borbene avione sovjetske proizvodnje stave na raspolaganje Ukrajincima.
Za sada nije poznato koliko će poljskih "migova" na ovaj način biti isporučeno Ukrajini. Poljska je, posle ujedinjenja Nemačke, od te države dobila 28 "migova-29", a pretpostavlja se da su 23 letelice još uvek ispravne.
Takođe, nije poznato ni kakva će biti reakcija Moskve, čiji su zvaničnici, prethodno, oštro upozorili članice NATO-a da ne prihvataju ukrajinske borbene aviona, jer bi se u protivnom "mogli naći usred ratnog sukoba".
Poljska će, kako navodi vlada u Varšavi, zauzvrat dobiti borbene avione F-16, ali za sada nije poznato pod kojim uslovima.

"Poljska je spremna da odmah dogovori uslove o nabavci ovih aviona", navodi vlada u Varšavi, koja je pozvala ostale članice NATO-a koje imaju "migove" da svoje aparate stave Amerikancima na raspolaganje.
Samo nedelju dana ranije, poljski predsednik Andžej Duda odbacio je ideju o slanju borbenih aviona Ukrajincima.
"Nećemo uputiti avione u Ukrajinu, jer bi to značilo otvoreno mešanje u ukrajinski konflikt. Ne podržavamo taj konflikt i NATO nije deo tog konflikta", rekao je tada poljski predsednik.
Poljaci su, u prvi mah, bili zabrinuti da bi davanjem "migova" Ukrajini, koje su i sami dobili na poklon od Nemačke, u ruske ruke mogla pasti modernija oprema i komunikacioni uređaji, kojima su te letelice u međuvremenu opremljene.
Vašington, ipak, nije odustao od ove ideje, pa je Blinken, dva dana pred pristanak Varšave, rekao da SAD "sarađuju sa Poljskom kako bi obezbedile bilo šta što mogu da daju Ukrajincima".
Osim Poljske, "migovi-29" nalaze se u arsenalima Slovačke, Bugarske i Rumunije.
Kao i Poljska, i Bugarska i Slovačka su, prethodnih dana, odbacivale ideju o slanju "migova" Ukrajincima, tvrdeći da "jedva imaju dovoljno letelica i za odbranu sopstvenog neba".
"Slovačka neće slati borbene avione u Ukrajinu", rekao je portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova, navodeći da je Bratislava uputila Kijevu granate kalibra 120 milimetara, gorivo i protivtenkovske i protivavionske projektile.
Bugarski premijer Kiril Petkov je takođe odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.
Nuđenje aviona F-16 za ispravne "migove-29" bila je osnova američke diplomatske inicijative usmerene na hitno jačanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Avioni "mig-29" i "suhoj-25" izabrani su jer bi ukrajinski piloti na njima mogli da lete bez prethodne obuke.
Amerikanci su reči predstavnika Slovačke i Bugarske shvatili prilično ozbiljno, ostavljajući mogućnost Poljacima da se, ipak, predomisle, nudeći im eskadrilu višenamenskih aviona F-16.
Pominjane su i Rumunija i Mađarska, koje su u prošlosti, u naoružanju imale ove avione, pa su se razbuktavanjem sukoba u Ukrajini, pojavile spekulacije da bi u skladištima, mogle imati još po neki od ovih aviona.
Mađarska je preostalih 19 "migova-29" još pre par godina za deset miliona dolara, bezuspešno pokušala da rasproda u kompletu sa još 20 rezervnih motora, oko 300 rezervnih delova i municijom. Avioni, koji su poslednji put leteli 2020. godine, su opisani kao rashodovani i nepodesni za letenje.  

Zapadni vojni analitičari "ne vide" koje bi avione F-16 Amerikanci u ovoj trampi mogli dati Poljacima, s obzirom na to da su na proizvodnim trakama, trenutno, letelice namenjene Slovačkoj i Tajvanu.
U prvobitnoj potrazi za "migovima", zapadni zvaničnici su računali na deset slovačkih, 23 poljska i 16 bugarskih aviona "mig-29", iako su sve te države u procesu zamene tih letelica novijim, zapadnim modelima.
Istovremeno, samo šest od ukupno 16 bugarskih aviona ovog tipa bilo je u operativnom stanju, iako su tamošnji piloti pre nekoliko godina tvrdili da su te letelice, suštinski, neupotrebljive.
Stanje se, donekle, popravilo prošle jeseni kada je ruska kompanija Bugarskoj isporučila rezervne delove za ove avione. 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOLIKO UKRAJINCIMA ZNAČE POLJSKI MIGOVI? Zna se i ko je pritisao vladu u Varšavi! Ostale članice NATO oklevaju, evo zašto!

Izvor: Kurir, 08.Mar.2022

Na potez Poljske da isporuči svoje MiG-29 u američku vazdušnu bazu u nemačkoj, a u očekivanju da ih Alijansa dostavi Ukrajini, uticali su intenzivni pregovori između poljske vlade i britanskog premijera Borisa Džonsona.

Nastavak na Kurir...

Pentagon odbacuje predlog Poljske da se borbeni avioni prebace u SAD za isporuku Ukrajini

Izvor: Blic, 09.Mar.2022, 02:03

Pentagon je odbacio predlog Poljske da prebaci svoje borbene avione MiG-29 u Sjedinjene Države za isporuku Ukrajini, nazvavši ga „neodrživim“, rekao je sekretar Pentagona Džon Kirbi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.