Politika proširenja EU u senci izbora

Izvor: Beta, 20.Maj.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika proširenja EU u senci izbora

Srbija kao zemlja kandidat za EU neće glasati na izborima za Evropski parlament kasnije ove nedelje ali je njihov rezultat za Beograd važan u svetlu buduće politike proširenja.Iako se ne očekuje da Brisel napusti tu politiku, njeno usporavanje, makar u ovoj, izbornoj godini, čini se izvesnim, ocenili su stručnjaci u razgovoru za agenciju Beta i portal Euraktiv Srbija.Ono što posebno interesuje Srbiju jeste ko će posle evropskih izbora biti novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost posle Federike Mogerini koja sada posreduje u dijalogu Beograda i Prištine i da li će nova Evropska komisija imati komesara isključivo za proširenje ili će ta politika biti pridodata nekom drugom resoru.Iako se na izborima očekuje jačanje desnice, u Beogradu smatraju, na osnovu objavljenih rezultata istraživanja, da će u Evropskom parlamentu i dalje dominirati tradicionalne partije koje će samim tim odlučujuće uticati na izbor nove Evropske komisije.Tu je i pitanje političke orijentacije budućih čelnika ali će odgovore na ta pitanja Srbija morati da sačeka do jeseni, do formiranja nove Komisije.Uticaj izbora za EP na Srbiju i Zapadni Balkan već se vidi kroz odlaganje objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku sa aprila za kraj maja, posle izbora."Izbori za Evropski parlament su politiku proširenja gurnuli na ...
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Politika proširenja EU u senci izbora

Izvor: Danas, 20.Maj.2019

Srbija kao zemlja kandidat za EU neće glasati na izborima za Evropski parlament kasnije ove nedelje ali je njihov rezultat za Beograd važan u svetlu buduće politike proširenja. Članak Politika proširenja EU u senci izbora se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.