Počinje suđenje Širaku

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje suđenje Širaku

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku zbog korupcije počinje pred sudom u Parizu. Ovaj proces predstavlja prvo suđenje šefu države.

Sud u Parizu započinje suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku, zbog optužbi za korupciju.

Širak je optužen da je koristio državne fondove za plaćanje fiktivnih radnih mesta političkim saveznicima dok je bio gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pariza od 1977. do 1995. godine.

Poslednjih meseci mediji su pisali da se Širakovo zdravlje u poslednje vreme znatno pogoršalo, a bivši francuski predsednik je za francuski radio Evropa 1 izjavio da se oseća "dobro koliko je to moguće". 

Na zahtev advokata, Širak neće prisustvovati prvom danu procesa, koji će biti posvećen proceduralnim pitanjima, dok se njegovo pojavljivanje na sudu očekuje u utorak.

Suđenje obuhvata dva odvojena slučaja. Prvi se tiče sedam fiktivnih radnih mesta, u kome se Širak tereti za sukob interesa, a drugi za 21 radno mesto gde se Širak tereti za zloupotrebu položaja.

Pored bivšeg predsednika, sudiće se još devetorici optuženih.

Bivši francuski predsednik je bio povezan sa nizom korupcijskih skandala. Imunitet kao predsednik uživao je od 1995. do 2007. godine. 

Pod ovim optužbama, Širak bi mogao da dobije kaznu do 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra zbog korupcije, pronevere i zloupotrebe državnih fondova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.