Plećaš: Za nas nema opasnosti od radijacije u Japanu

Izvor: Blic, 04.Apr.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plećaš: Za nas nema opasnosti od radijacije u Japanu

BEOGRAD - Naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke „Vinča” Ilija Plećaš izjavio je da se incident u nuklearnoj centrali „Fukušima“ možda približava i razmerama katastrofe u Černobilju, ali da u Srbiji ne treba stvarati paniku jer opasnost neće biti veća nego što je sada. Ilija Plećaš, naučni savetnik u "Vinči"

- Ne verujem da bi radioaktivnost mogla doći na ove teritorije, u Evropu pa i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbiju, ipak je to velika udaljenost - rekao je Tanjugu Plećaš, dodavši da očekuje da će se radioaktivni oblak razblažiti do dolaska u našu zemlju.

On je naveo i da je incident u nuklearki „Fukušima" ozbiljniji nego što se mislilo pre tri nedelje i da se „približava, moguće je, i razmerama Černobilja”.

- Ponavljam da do nas tako nešto ne može doći i ne bi trebalo da izazivamo nikakvu paniku i probleme - rekao je Plećaš dodavši da u Srbiji „neće biti opasnosnost veća nego što je bila do sada”.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je 25. marta da je u Novom Sadu u uzorku aerosola detektovan radionuklid jod-131, odnosno povećana količina radioaktivnih čestica, ali da to ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ni u uzorcima robe iz uvoza nije detektovana povišena radioaktivnost. Iz japanske agencije za nuklearnu bezbednost je saopšteno da je potrebno nekoliko meseci za zaustavljanje radijacije i stavljanje pod kontrolu nuklearke „Fukušima".

Povezane vesti: Radijacija će biti zaustavljena tek za nekoliko meseci Gotovo 1.000 neuklonjenih tela žrtava u zoni oko Fukušime Japan: U podzemnim vodama radioaktivnost 10.000 puta veća Radioaktivni jod nestaje za osam dana Zvaničnik: Francuska nema razloga da zatvori nuklearke

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.