Peške od Pariza do Jerusalima

Izvor: RTS, 16.Mar.2010, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peške od Pariza do Jerusalima

Na pokloničko putovanje do Jerusalima francuska studentkinja medicine krenula je pre tri meseca. U sveti hrišćanski grad, kao što je i red, ide pešice, u društvu neobičnog saputnika.

Iz pariskog predgrađa, Stefani je, uz blagoslov porodice, krenula ka Jerusalimu pre tri meseca. Već je prešla Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu. Sada je put vodi preko Srbije, a u Jerusalim bi, kako planira, trebalo da stigne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do avgusta.

Nekada je bilo uobičajeno da hodočasnika prati životinja koja nosi njegove stvari. Stefanin magarac, pomoć i društvo na dugom putovanju do Svete zemlje, ima uredne papire. 

"On je moj još od malena", objašnjava Stefani. "Nosi mi prtljag i sigurna sam uz njega. A porodica mi pomaže savetima, veruju u mene i veruju da će mi Bog pomoći na ovom putu... i tako i jeste", navodi mlada hodočasnica.

Dobro opremljena, spava pod šatorom, mada joj gostoprimstvo nude i pružaju mnogi dobri ljudi. U Srbiji je prvi put i, posle pređenih dvadesetak kilometara, kaže da je priroda divna. Nada se da će Srbiju bolje upoznati u naredne tri nedelje, koliko joj je otprilike potrebno da je prepešači.

"Ljudi me zaustavljaju zbog magarca", priča Stefani tokom male pauze u Kremnima. "Posebno se deca raduju kad nas vide." Na nju je do sada, kaže, najjači utisak ostavila Bosna. "Divna su mesta, upoznala sam dosta dobrih ljudi, i obišla nekoliko manastira."

Mlada Francuskinja planira da poseti i manastire u Srbiji i kaže da se nada da će, uprkos povremenoj saputnikovoj tvrdoglavosti, do avgusta stići na odredište, u sveti hrišćanski grad Jerusalim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.