Perspektive evropske bezbednosti

Izvor: RTS, 09.Jun.2011, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perspektive evropske bezbednosti

Izbori u Rusiji, SAD, zemljama EU i Srbiji, predviđeni za sledeću godinu, uticaće na političku i ekonomsku stabilnost u svetu. EU mora da bude jedinstvena u kreiranju svoje bezbednosne politike, ocenjeno na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Naredna, 2012. godina, biće izazov za Evropu i svet, s obzirom na to da će to biti izborna godina u Rusiji, zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama. Ishod tih izbora uticaće na političku i ekonomsku stabilnost u svetu, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Na skupu, u organizaciji Beogradskog foruma, čula su se različita mišljenja o načinima za poboljšanje evropske bezbednosti.

Stavovi političkih lidera, analitičara, vodećih privrednika iz Evropske unije, Rusije i Srbije o načinima za poboljšanje političke i ekonomske sigurnosti Evrope - kreću se od zalaganja za kompromisima sa zapadnim silama, do onih koji u silama u povoju, kao što su Kina, Brazil i Rusija, vide buduće glavne partnere u suočavanju sa njima.

Moskva optužuje NATO da ne uvažava rusku zabrinutost i principijelne razlike oko postavljanja američkog raketnog štita na ruskim granicama.

"Bitna su dela, a ne reči. Razmeštaj raketa u Evropi nemoguć je bez saglasnosti sa Rusijom. Želimo saradnju sa evropskim zemljama", rekao je zamenik predsednika Dume Aleksandar Babakov.

"Budućnost Evropske unije zavisi i od integracije sa Rusijom i Srbijom. Ulazak Srbije u Uniju ne isključuje razvijanje odnosa Beograda sa Moskvom. Ti procesi se dopunjuju", istakao je Babakov.

Problem Evropske unije u kreiranju sopstvene bezbednosne politike je njeno nejedinstvo, istaknuto je na skupu.

"Za Uniju je važno da, osim odbrambene politike sa NATO-om, ima i sopstvenu odbrambenu politiku. Ona ne treba da se osloni samo na savezništvo sa Amerikom, već treba da se razvija u saradnji sa susedima, posebno sa Rusijom", istakao je Alesandro Musolino iz Italije.

Posle duboke ekonomske krize, 2012. godina, koja će biti izborna i u Srbiji, biće izazov za budućnost Balkana i intergaciju njegovih zemalja u Evropsku uniju.

"Naši izazovi su brojni - borba za očuvanje Srbije u njenim granicama, uz borbu za povećanje standarda, zaposlenosti, razvoja poljoprivrede, novih tržišta, nastojanje da u toj borbi između Istoka i Zapada, očuvamo samostalnost", izjavio je predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Razmatrajući pitanje šta Unija zaista može da ponudi Srbiji, neki smatraju da je za Srbiju bolje da sa Unijom uspostavi odnose po uzoru na one koje imaju Švajcarska ili Norveška.

"U Švajcarskoj i Norveškoj je bolje nego u Grčkoj i Porugaliji, koje su u Uniji. Srbija je ključna zemlja u srcu Balkana, ima snažnu poziciju i bez ulaska u evropski klub, na čijim tržištima dominiraju visoko-kvalitetni evropski proizvodi", istakao je analitičar Džim Džatras.

Džatras smatra da je podela Kosova i Metohije loša ideja, dok bivši britanski ambasador u Beogradu Čarls Kroford kaže da njeni zagovornici treba da budu svesni da zemlja koja otvara pitanje granica, mora da bude spremna na teritorijalne ustupke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u SAD, Rusiji i EU utiču na evropsku stabilnost

Izvor: Press, 09.Jun.2011

Međunarodna konferencija o uticaju predsedničkih i parlamentarnih izbora 2012. godine u SAD, Rusiji i Evropskoj uniji na budućnost evropske stabilnosti i energetske sigurnosti održana je juče u Sava centru

Nastavak na Press...

PUTIN JE KLJUČ ZA STABILNOST

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 09:48

BEOGRAD - Jedan je „baćuška“! Sledeću godinu u svetu obeležavaju izbori u Rusiji, SAD, Francuskoj i, naravno, Srbiji. Prema nepodeljenom mišljenju učesnika juče održane konferencije Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, ključni će biti izbori u Rusiji, gde se očekuje ponovni izbor Vladimira...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.