Patrijarh: Nema podela u SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2012, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Nema podela u SPC

BEOGRAD -

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nema podela, tvrdi patrijarh Irinej nakon što su se u javnosti pojavile špekulacije o dva stava Crkve o Kosovu - jednom koji je predočen javnosti, a od koga se SPC ograđuje, i drugom koji je, kako kaže, dostavljen predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i nije namenjen medijima.

"U crkvi nema podela, a sve drugo je plod novinarskih špekulacija i izmišljotina", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je patrijarh Tanjugu.

On je ponovio da pismo koje se pojavilo u medijima nije stav Sinoda SPC, ali i da Crkva nema nameru da javnosti stavi na uvid pismo koje je prosleđeno državnom vrhu.

Patrijarh ne misli da bura koja se tim povodom podigla u javnosti šteti Crkvi i podseća da su se Sinod i Sabor do sada više puta oglašavali po pitanju Kosova i da je njihov stav jasan.

Stav SPC dobro poznat

"Ne vidim nijedan razlog zbog koga bi bilo potrebno objavljivanje pisma koje je uručeno predsedniku, niti šta bi se time postiglo", rekao je patrijarh Irinej "Novostima" povodom dokumenta koji se pojavio u medijima, a koji govori o navodnom neslaganju državnog vrha Srbije i SPC povodom budućnosti KiM.

"Stav Srpske crkve o budućnosti Kosova dobro je poznat i taj dokument tu ne bi ništa promenio", dodao je on.

Patrijarh je negirao autentičnost pisma koje je objavljeno u medijima, a koje je predstavljeno kao zvaničan akt Svetog arhijerejskog sinoda SPC i u kome se izražava protivljenje sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

"Naš stav smo dostavili državnom vrhu, pa objavljivanje sadržaja dopisa više ne zavisi od nas", kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh nije hteo da komentariše autorstvo teksta koji je dospeo u javnost, ali ni spekulacije da je ovaj dokument izašao iz kruga ljudi bliskih mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, navode "Novosti" .

"Zaista ne znam ni ko je taj lažni tekst pisao, niti ko ga je u ime Crkve dostavio medijima. O njegovoj autentičnosti sve je konkretno rekao episkop bački Irinej i tu nema šta da se doda", rekao je patrijarh Irinej.

Buru u javnosti izazvao je takozvani "tajni memorandum SPC" u kojem Sinod od državnog vrha Srbije u osam tačaka traži odbacivanje predloga o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

Navodni memorandum je objavio beogradski "Nedeljnik" s napomenom da je on dostavljen predsedniku, premijeru, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, kao i lideru Demokratske stranke Draganu Đilasu.

Istovremeno, objavljeni intervju mitropolita Amfilohija u tom nedeljniku naveo je pojedine medije da zaključe da je on autor navodnog memoranduma i inicijator veoma oštre kritike upućene državnom vrhu.

Mitropolit je trenutno na putu u Americi i nije dostupan za bilo kakav komentar, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Pismo deo memoranduma iz 2003.?

Izvor blizak crkvenoj vladi Tanjugu je, međutim, rekao da navodni memorandum koji se našao u medijima jeste stav Crkve i da osam objavljenih tačaka predstavljaju deo memoranduma SPC o Kosovu objavljenog 2003. godine.

Reč je o publikaciji koju je moguće naći u svakoj crkvenoj knjižari i objavljena je na srpskom i na engleskom jeziku.

Otuda nije jasno, kaže isti izvor, zbog čega se Crkva ograđuje od tih stavova.

"Ne ulazeći u to ko je pismo pisao i ko ga je potpisao, ono je nekako logično u smislu kritike vlasti koja u vezi Kosova radi to što radi. Da to kojim slučajem radi prethodna vlast, bilo bi još dramatičnije", rekao je izvor Tanjuga i dodao da su izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika, pa i patrijarha, s tim u vezi zbunile ne samo građane već i pojedine visoke predstavnike Crkve.

I analitičar Mirko Đorđević kaže da nema sumnje da je pismo objavljeno u "Nedeljniku" deo Memoranduma SPC-a o Kosovu iz 2003. godine.

"Sasvim je moguće da je Crkva u međuvremenu imala potrebu da veoma tvrd stav o Kosovu ublaži pa je došlo do zbunjujućih izjava crkvenih zvaničnika", kaže Đorđević i podseća da Crkva nijednom do sada nije menjala svoj stav o kosovskom pitanju.

On smatra da je objavljivanjem memoranduma iz 2003. godine neko u Crkvi želeo da poruči da SPC i dalje ne odustaje od svojih ranijih stavova o Kosovu, ali i da se protivi tome što se dijalog u Briselu vodi bez njene volje.

S druge strane, analitičar Živica Tucić kaže da se Patrijarhu i vladici Irineju mora verovati da pismo objavljeno u medijima nije stav crkvene vlade.

On, međutim, smatra da je važno znati ko je to pismo iz Crkve prosledio javnosti, odnosno ko je imao tu mogućnost, pa i slobodu da ga predstavi kao sinodalno.

"Da je kojim slučajem Crkva potvrdila da je objavljeno pismo njeno, to bi značilo drastičnu konfrontaciju Crkve ne samo sa vladom, već i sa većinom u političkom spektru i većim delom javnosti", kaže Tucić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Nema podela u SPC

Izvor: Kurir, 08.Dec.2012

On je ponovio da pismo koje se pojavilo u medijima nije stav Sinoda SPC, ali i da Crkva nema nameru da javnosti stavi na uvid pismo koje je prosleđeno državnom vrhu..BEOGRAD - U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nema podela, tvrdi patrijarh Irinej nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije o dva...

Nastavak na Kurir...

Patrijarh Irinej: Nema podela u Crkvi, to su novinarske izmišljotine

Izvor: Blic, 08.Dec.2012

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nema podela, tvrdi patrijarh Irinej nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije o dva stava Crkve o Kosovu - jednom koji je predočen javnosti, od koga se SPC ograđuje, i drugom koji je, kako kaže, dostavljen predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i nije namenjen...

Nastavak na Blic...

Patrijarh: Nema podjela u SPC

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2012

BEOGRAD - U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nema podjela, tvrdi patrijarh Irinej nakon što su se u javnosti pojavile špekulacije o dva stava Crkve o Kosovu - jednom koji je predočen javnosti, a od koga se SPC ograđuje, i drugom koji je, kako kaže, dostavljen predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Irinej: Nećemo objavljivati pismo

Izvor: OkRadio.rs, 09.Dec.2012, 14:01

Patrijarh srpski Irinej kaže da Crkva za sada neće objaviti pismo koje je dostavljeno predsedniku Tomislavu Nikoliću,i da je stav crkve po pitanju Kosova jasan. Patrijarh je ponovio da mu nije poznato ko je pisao, niti pustio u javnost tekst koji je nazvan "tajni memorandum SPC o Kosovu". "Ne...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.