Pariski klimatski sporazum početak nove ere

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariski klimatski sporazum početak nove ere

Pariski klimatski sporazum predstavlja početak nove ere i predviđa nove obaveze i načine borbe protiv klimatskih promena, ocenjeno je danas na skupu o klimatskoj strategiji i akcionom planu Srbije.

"Pariski sporazum predstavlja početak nove ere", rekla je na skupu zvaničnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danijela Božanić i dodala da sporazum donosi "nove prakse, tehnologije i zanimanja".

U sedištu UN u Njujorku danas će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << biti održana ceremonija potpisivanja Sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Božanićeva je rekla da bi izrada strategije borbe protiv klimatskih promena u Srbiji trebalo da počne junu i da predstojeći izbori neće uticati na to.

Ranije je bilo najavljeno da će izrada strategije početi u prvoj polovini ove godine i da je cilj da bude usvojena do kraja 2019. godine.

Božanićeva je ocenila da strategija borbe protiv klimatskih promena mora biti vodeća politika koju će prepoznati različiti sektori, što sada nije slučaj, a Aleksandar Macura iz RES fondacije je istakao da je važno omogućiti učešće svih zainteresovanih strana u izradi tog dokumenta.

Viši gostujući istraživač Oksfordskog instituta za energetiku Aleksandar Kovačević je rekao da potpisivanje Pariskog klimatskog sporazuma označava prelazak sa "tehničkog terena" gde je postojala dilema o poreklu i uticaju klimatskih promena na pravni i ekonomski teren borbe protiv klimatskih promena.

"Imamo jasnu međunarodnu obavezu i manje-više jasne ekonomske alate, imamo rokove i jasno definisane obaveze", rekao je on.

Kovačević je rekao da će sporazum promeniti način na koji se mogu ostvariti obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kao što su povećanje udela obnovljivih izvora energije ili primena evropskih ekoloških direktiva u energetici, i dodao da će Srbija morati da razmotri nova rešenja za ostvarivanje tih obaveza.

On je podsetio da će naredna vlada koja će biti formirana posle izbora 24. aprila morati da se pozabavi tim obavezama Energetske zajednice jer rokovi dospevaju tokom njenog mandata.

Kovačević je istakao da su na tržištu fosilnih goriva i energetski intenzivnih proizvoda nastupile krupne promene, uključujući odluke o obustavljanju finansiranja iz javnih fondova postrojenja na fosilna goriva, pad potražnje i raskidanje istorijske veze između ratova na Bliskom istoku i cene nafte.

On je ocenio da je "ta promena za zemlje Balkana izuzetno važna", ali da srpska ekonomska politika nije primetila tu promenu, osim u pojedinačnim slučajevima.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.