Paraf na raskol: Porošenko i Vartolomej zvanično započeli RAZBIJANJE PRAVOSLAVLJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraf na raskol: Porošenko i Vartolomej zvanično započeli RAZBIJANJE PRAVOSLAVLJA

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve.

Ceremonija je održana u rezidenciji patrijarha u Istanbulu.

- Danas je istorijski dan. Potpisali smo sporazum o saradnji između Ukrajine i Vaseljenske patrijaršije. Ukrajinci su molili da im Gospod pošalje jedinstvenu pravoslavnu autokefalnu crkvu - rekao je Porošenko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon potpisivanja. - Završava se proces i stvoreni su svi uslovi za pripremu Vaseljenskog sabora kako bi tomos bio dat u skladu sa kanonima autokefalne crkve.

Vartolomej je ponovio da ima pravo da daje autokefalnost i izrazio mišljenje da će ovakve akcije ''pomoći da se prevaziđe raskol koji postoji u Ukrajini već 30 godina''.

Від імені українського народу дуже дякую Його Всесвятості і Синоду за дуже важливе і мудре рішення. Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви. pic.twitter.com/pfcqDbG9Vo

— Петро Порошенко (@poroshenko) November 3, 2018

- Zahvaljujem vam na poseti Vaseljenskoj patrijaršiji i na prelepom hramu Svetog Andreja koji ste nam dali u Kijevu. Neka bude stalno predstavništvo majke-crkve u prestonici Ukrajine - poručio je Vartolomej Porošenku.

Sredinom oktobra Ruska pravoslavna crkva objavila je da raskida odnose sa Carigradom zbog odluka koje se odnose na Ukrajinu istovremeno nazvavši Vartolomeja raskolnikom.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevski patrijarh: Nećemo Rusiji davati povoda za nova uplitanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Nov.2018

Patrijarh Filaret, koji je na čelu Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata kaže da koraci ka nezavisnosti od Moskve moraju biti pažljivo sprovedeni kako bi se izbeglo da se Kremlju da povod za dalja ruska uplitanja na ukrajinskoj teritoriji. Ova izjava patrijarha Filareta došla je pošto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Potpisan sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve

Izvor: RTS, 03.Nov.2018

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej potpisali su u Istanbulu sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve. Ruska pravoslavna crkva saopštila da potpisani sporazum ne znači ništa. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.