Pahor: Bilateralne probleme rešiti što pre

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Bilateralne probleme rešiti što pre

Sarajevo -- Predsednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je važno da zemlje regiona, bez obzira na trajanje procesa proširenja, rade na očuvanju mira i stabilnosti.

On je naveo da te zemlje treba da reše bilateralne probleme što pre reše što je ranije moguće, sa ili bez pomoći EU.

On je, na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu, kazao da su države inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << „Brdo-Brioni“ procesa jedinstvenog stava da je integracija u Evropu, a za većinu država i u NATO, od bitnog značaja za perspektivu naroda i država, sigurnost i blagostanja regiona.

Pahor je ukazao da se postavlja pitanje da li, ako zbog Brisela dođe do odlaganja procesa proširenja, to pravi ozbiljne probleme miru, sigurnosti i blagostanju naroda i državama na Balkanu.

On je podvukao da odlaganje ne bi bilo dobro i da EU treba da ima snagu da proces proširenja održi i pored institucionalne krize u kojoj se nalazi.

Ukoliko bi došlo do odlaganja „Brdo-Brioni“ proces, svaka saradnja između država i naroda u regionu, prema njegovom mišljenju, ima još veći značaja u očuvanju mira i stabilnosti.

Dođe li do bilo kakvog odstupanja u vremenskom planu proširenja mi treba da učinimo sve da se održe mir i stabilnost“, kazao je on.

Pahor je podsetio da je „Brdo-Brioni“ proces iniciran posle rešavanja bilateralnih problema između Slovenije i Hrvatske, te dodao da je pomirenje prioritetni zadatak, koji jeste težak, ali se ne može bez njega.

Treba rešavati sve probleme od bilateralnog značaja uz ili bez EU, i to što pre to bolje. Ssto brže rešite i što više rešite bilateralnih problema taj prostor će biti interesantniji“, podvukao je on.

Biznis, pema njegovim rečima, takođe, mora da se odvija bez prepreka.

Pahor je naglasio da se mora osigurati da, u vreme koje predstoji, a koje može biti teško po Evropu, region ostane miran i stabilan, i ne postane još jedan sigurnosni problem.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri regiona za bolju saradnju

Izvor: RTS, 28.Maj.2016

Nedostaje zajednički nastup lidera regiona pred EU, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na predsedničkom panelu u okviru Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu. Svi smo pravili greške i danas je put da to priznamo i prihvatimo, rekao je Bakir Izetbegović. Slovenački...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.