PROTESTI U SAD SE NE SMIRUJU: Tramp odlučio da pošalje dodatne policijske snage u demokratske gradove

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2020, 08:07

PROTESTI U SAD SE NE SMIRUJU: Tramp odlučio da pošalje dodatne policijske snage u "demokratske gradove"

Kao moguća mesta gde bi mogle da budu poslate federalne snage Tramp je naveo Njujork, Čikago, Filadelfiju, Detroit, Baltimor i Ouklend

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da planira da pošalje pripadnike federalnih organa za sprovođenje reda u pojedine velike američke gradove, dok se nastavlja obračun federalnih snaga sa učesnicima anti-rasnih protesta u Portlandu u Oregonu.

u Kaliforniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a gradonačelnike tih gradova nazvao je "liberalnim demokratama", prenosi Glas Amerike.

- Šaljemo pripadnike organa za sprovođenje reda. Ne možemo da dozvolimo da se to događa u gradovima - rekao je Tramp u ponedeljak, obraćajući se novinarima u Beloj kući.

Gradonacelnica Čikaga Lori Lajtfut često kritikuje Trampa na Tviteru, prenosi Rojters.

Državni i lokalni lideri u Oregonu, kao i članovi Kongresa, pozvali su Trampa da povuče pripadnike nove jedinice Ministarstva za unutrašnju bezbednost iz Portlanda nakon što su objavljeni snimci na kojima se vidi kako neidentifikovano osoblje saveznih snaga sklanja ljudse sa ulice i odvlači ih u crnim kombijima.

Federalni agenti su prošle nedelje počeli da se obračunavaju sa demonstrantima koji gotovo dva meseca, od policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, na ulicama Portlanda protestuju zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Agenti, u kamuflažnim odelima i u vozilima bez obeležja, više puta su upotrebili suzavac i privodili pojedine aktiviste bez objašnjenja.

Oko 1.500 demonstranata okupilo se i u nedelju uveče ispred zgrade federalnog suda.

Nakon što su počeli da ruše delove velike čelične ograde, federalni agenti ispalili su suzavac da bi rasterali okupljene.

Učesnici protesta su zapalili i ulaz u zgradu.

Policija Portlanda saopštila je danas da lokalni policajci nisu učestvovali u rasterivanju ucesnika protesta i da nisu upotrebili suzavac.

Demokrate u Predstavnickom domu zatražile su sprovodenje istrage da bi se utvrdilo da li su Ministarstva za pravosuđe i unutrašnju bezbednost "zloupotrebila ovlašcenja" tokom odgovora na proteste u Portlandu.

Gradonačenik tog grada rekao da intervencija federalnih snaga predstavlja zloupotrebu ovlašćenja i da je doprinela eskalaciji nasilja, dok je državni tužilac Oregona podneo tužbu protiv federalnih agencija, navodeći da su hapsile ljude bez osnova.

Uprkos žestokim kritikama i tužbama, zvanicnici Ministarstva za unutrašnju bezbednost saopštili su danas da ne planiraju da povuku snage iz Portlanda.

- Ministarstvo neće odustati od svoje odgovornosti. Ne doprinosimo eskalaciji, nego štitimo - rekao je vršilac dužnosti ministarstva za unutrašnju bezbednost Cad Vulf za kablovsku mrežu Foks njuz.

Njegov zamenik Ken Kučineli rekao je za CNN da su federalni agenti nosili iste uniforme svakog dana i da su okupljeni znali o kome je reč. Pravdao je i upotrebu vozila bez obeležja, tvrdeći da je reč o rutinskoj proceduri "koja nije vredna razgovora".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.