PRAVI SE NOVA KOALICIJA PROTIV KINE I SEVERNE KOREJE! Ove tri zemlje se udružile u strahu od Pekinga

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 13:52

PRAVI SE NOVA KOALICIJA PROTIV KINE I SEVERNE KOREJE! Ove tri zemlje se udružile u strahu od Pekinga

Američka pacifička politika sve odlučnija

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan dogovorili su nove inicijative kojima će uzvratiti na severnokorejsku prijetnju u kibernetičkom prostoru, uključujući lansiranje satelita i zlopotrebu kriptovaluta, rekao je američki savetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali su se u subotu u Seulu, u trenutku kad Pjongjang >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upozorava da će lansirati nove špijunske satelite.

Sullivan je dodao da je ovaj sastanak uslijedio nakon trilateralnog sastanka u kolovozu u Camp Davidu na kojemu je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden i na kojemu su se čelnici triju zemalja obvezali da će produbiti sigurnosnu i gospodarsku suradnju.

- Pokrenuli smo nove trilateralne inicijative kako bismo se suprotstavili pretnji koju predstavlja Severna Koreja, od kibernetičkog kriminala i pranja kriptovaluta do svemirskih testiranja i testiranja balističkih raketa - rekao je Saliven novinarima.

Koordinirani napori saveznika bit će usmereni i na moguću ekonomsku pretnju, rekao je Saliven.

Bajdenova administracija održala je sastanak u Kemp Dejvidu s južnokorejskim predsednikom Jon Suk Jeolom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom kako bi pokazali jedinstvo suočeni s jačanjem kineske moći i nuklearnom pretnjom Sjeverne Koreje.

Severnokorejski mediji su izvestili da je Pjongjang čvrsto odlučio uskoro lansirati nove špijunske satelite, nazivajući to delom njihova prava na samoodbranu.

Nakon razgovora sa Salivenom i japanskim kolegom Takeom Akibom, južnokorejski saveetnik za nacionalnu sigurnost Čo Te Jong rekao je da su razmenili i razmišljanja o pitanjima Ukrajine i Bliskog istoka.

Saliven je dodao da će se "nastaviti boriti za mir i stabilnost u Tajvanskom tesnacu i slobodu plovidbe u Istočnom i Južnom kineskom moru".
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.