Opozicija u Crnoj Gori bojkotuje parlament dok se ne razreši afera snimak

Izvor: Blic, 14.Maj.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Crnoj Gori bojkotuje parlament dok se ne razreši "afera snimak"

Opozicioni Demokratski front saopštio je danas da će nastaviti sa bojkotom crnogorskog parlamenta sve dok se ne ustanovi krivično-pravna i politička odgovornost za "aferu snimak' i eliminišu mehanizmi za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje građana. Skupština Crne Gore

"Afera snimak" vezana je za objavljivanje audio snimaka sa sednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zapošljavanju po partijskoj pripadnosti.

Funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević sastali su se danas u Podgorici sa šefom Odeljenja za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirkom Langeom.

Kako je saopšteno iz DF-a, tema razgovora bilo je rešavanje teške ustavne, institucionalne i političke krize koja je, kako se navodi, prouzrokovana brutalnom krađom na predsedničkim izborima.

Mandić i Medojević su, kako je saopšteno, preneli Langeu da je DF primoran da bojkotuje Skupštinu Crne Gore, kao jedini mogući odgovor na brutalnu izbornu krađu, koja je najavljena "aferom snimak", a dokazana uvidom u birački materijal.

Oni su, kako se navodi, ponovili privrženost DF-a evropskim integraciajma

i istakli da su fer i demokratski izbori temeljna vrednost za koje se zalaže taj opozicioni savez.

Ustanovljavanje krivično-pravne i političke odgovornosti aktera "afere snimak" zbog učešća u izbornoj krađi i eliminisanje uočenih mehanizama za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje, predstavljaju minimum ispod kojih DF ne može ići, poručili su Mandić i Medojević, dodajući da poslanici tog opozicionog saveza neće prisustvovati sedinicama parlamenta dok se ne ispune ovi zahtevi.

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za lidera DF-a Miodraga Lekića glasalo 48,79 odsto birača.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora koje je saopštio DIK.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Demokratski front nastavlja bojkot parlamenta CG

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2013

Opozicioni Demokratski front saopštio je danas da će nastaviti bojkot crnogorskog parlamenta sve dok se ne ustanovi krivično-pravna i politička odgovornost za "aferu snimak' i eliminišu mehanizmi za onemogućavanje slobodnog izražavanja izborne volje građana. "Afera snimak" vezana je za objavljivanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.