Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 10:26

Obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije

U Vašingtonu je sinoć održan završni prijem povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.
Prijem je okupio brojne zvaničnike američke administracije uključujući američkog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, predstavnike Kongresa i brojne predstavnike diplomatskog kora.

Na početku prijema emitovana je video-poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ukazao da su dve zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u poslednjih 140 godina odlične saradnje imale određene izazove posebnom tokom devedesetih godina, dodajući da su odnosi i dalje bazirani na iskrenom prijateljstvu, partnerstvu i zajedničkim vrednostima.
"Mogu da vas uverim da je Srbija spremna da transformiše dugoročno partnerstvo između naše dve nacije u nešto još značajnije u godinama koje dolaze", poručio je Vučić.
Ambasador Srbije u Americi Marko Đurić smatra da se odnosi dve zemlje mogu dodatno poboljšati.
"Čvrsto verujem da zajedno možemo da oblikujemo budućnost odnosa Srbije i Sjedinjenih Država i da utremo put bliskijim odnosima koji će naše pretke učiniti ponosnim", navodi Đurić.
Zamenik pomoćnih američkog državnog sekretara Derek Hogan smatra da postoji mnogo prilika za unapređenje odnosa.
"Posvećeni smo još snažnijoj političkoj i ekonomskoj saradnji i da sa vama radimo na unapređenju unutrašnjih reformi, podsticanju mira i dobrih odnosa sa svim vašim susedima i da ostvari vaš cilj – članstvo u Evropskoj uniji", naveo je Hogan.
Komandant Nacionalne garde Ohaja general major Džon Heris ukazao je da odnosi izmeću Srbije i Ohaja ne idu samo u vojnom pravcu nego u jačanju dva naroda.
"Uvervam vas da su Nacionalna garda Ohaja i sama država Ohajo nisu samo spremni za vojnu saradnju nego da gradimo ekonomske i diplomatske odnose i postavimo temelje za narednih 140 godina saradnje", naglasio je Heris.
Kako je naglasio predstavnik američkog državnog sekretarijata, SAD su spremne ne samo da Srbiji pomognu na putu ka EU, nego i da dodatno ulažu u srpsku privredu kako bi Srbija ojačala kako u regionu, tako i u celoj Evropi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.