Obamina podrška istraživanju matičnih ćelija

Izvor: RTS, 09.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina podrška istraživanju matičnih ćelija

Predsednik SAD Barak Obama ukinuo deo zabrana za državno finansiranje nekih projekta za istraživanje matičnih ćelija. Time je poništio odluku svog prethodnika Buša. Potez izazvao oprečana reagovanja, a Barak Obama ga je obrazložio rečima da "naučnici veruju u potencijal tih ćelija za razumevanje i lečenje bolesti koje najviše razaraju".

Američki predsednik Barak Obama ukinuo je danas neke restrikcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na državno finansiranje istraživanja vezanih za ljudske embrionalne matične ćelije.

Kako su prenele agencije, Obama je time, s jedne strane, razgnevio protivnike abortusa, dok je, s druge, ohrabrio one koji veruju da bi ta istraživanja mogla rezultirati pronalaženjem lekova za mnoge sada neizlečive bolesti.

"Šta nam sve istraživanje matičnih ćelija može doneti još ne znamo", rekao je Obama na skupu u Beloj kući i dodao da "naučnici veruju da te sićušne ćelije možda imaju potencijal da nam pomognu da razumemo, a možda i lečimo, neke od bolesti koje najviše razaraju".

Propraćen aplauzom prisutnih, Obama je rekao da će američka vlada "energično podržavati naučnike koji budu učestvovali u ovim istraživanjima" i da je "cilj da Amerika bude svetski lider" u istraživanjima na matičnim ćelijama.

Na ovu izjavu, akcije kompanija specijalizovanih za istraživanje matičnih ćelija skočile su, a vrednost deonica jedne od njih  bila je u jednom trenutku čak 73 procenta veća nego juče.

Potez novog američkog predsednika u direktnoj je suprotnosti sa stavovima njegovog prethodnika, Džordža Buša.

Lažan izbor između "zdrave nauke i moralnih vrednosti"

Američki zakon zabranjuje korišćenje državnog novca za izdvajanje matičnih ćelija iz ljudskih embriona.

Obamin današnji potez omogućava istraživačima koje država finansira da rade sa takvim ćelijama, pod uslovom da su ih izdvojile druge laboratorije.

Argument protivnika istraživanja na ljudskim emrionalnim ćelijama, verskih konzervativaca koji su podržavali Bušovu politiku, je da je embrion ljudsko biće i da se takvim istraživanjem uništava ljudski život.

Obama je odbacio takvo gledište, naglasivši da je njegova vlada previazišla "lažnan izbor između zdrave nauke i moralnih vrednosti".

"Kao vernik, verujem da smo pozvani da brinemo jedni za druge i da radimo na tome da eliminišemo ljudsku patnju", rekao je američki predsednik.

Predsednik je naglasio da se ova istraživanja neće "preduzimati olako", već da će biti razvijene "striktne smernice, koje će biti rigorozno sprovođene, jer se ne sme tolerisati njihova zloupotreba ili pogrešna upotreba".

Rojters podseća da su neki naučnici optuživali Buša da žrtvuje naučno istraživanje kako bi umirio svoju biračku bazu, koju su činili konzervativni političari i verski konzervativci, ne samo kada su u pitanju bile matične ćelije, već i klimatske promene i druga značajna naučna pitanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.